Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Oικονομία ή διαφορετικά η ηθική οικονομία αποτελεί μία εναλλακτική και οικονομικά βιώσιμη πρόταση που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση τόσο της οικονομικής όσο και της ανθρωπιστικής κρίσης που μαστίζει τις χώρες της Ευρώπης. Παρόλα αυτά, είναι μία πρόταση η οποία πρωτοεμφανίστηκε ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν και άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Η έννοια της αλληλέγγυας οικονομίας πρωτοστάτησε ειδικότερα μέσω των αγροτικών συνεταιρισμών που ως στόχο τους είχαν την κοινωνική – συλλογική ευημερία του τόπου τους προωθώντας τους τοπικούς φυσικούς πόρους («οικονομία της εγγύτητας»), επιδιώκοντας μεγαλύτερη αυτοδυναμία των περιοχών και μεγαλύτερη δικαιοσύνη όσον αφορά το εμπόριο των προϊόντων.
Εμβαθύνοντας κανείς στη σημασία της ΚΑΟ διακρίνει τον βασικό της στόχο που δεν είναι άλλος από την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Επιπλέον μέσω αυτής προωθείται η σημασία της δημοκρατίας, της ισότητας, της πολυμορφίας και της ανάδειξης όλων των ιδεών, η ενθάρρυνση της συμμετοχής και ο διάλογος.
Η ΚΑΟ συνήθως προωθείται μέσω διαφόρων κοινωνικών και συνεταιριστικών ή συνεργατικών επιχειρήσεων (κολεκτίβες), οργανώσεις οι οποίες προωθούν το δίκαιο εμπόριο, ηθικές τράπεζες και δίκτυα ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων που ως στόχο τους έχουν να καλύψουν τις συλλογικές και κοινωνικές ανάγκες διαφόρων κοινωνικών ομάδων όσο και να εξασφαλίσουν μια ευρύτερη συλλογική-κοινωνική ευημερία. Επιπρόσθετα η ΚΑΟ μπορεί να προωθηθεί και μέσω μεμονωμένων κοινωνικών και πολιτικών υποκειμένων, από μικρές ομάδες ανθρώπων, ακόμη και από διάφορα κοινωνικά κινήματα. Σε μεγαλύτερης εμβέλειας επιρροή συναντάμε πολυεθνικές εταιρείες μέχρι και υπέρ-εθνικούς σχηματισμούς όπως είναι για παράδειγμα την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι επιχειρήσεις οι οποίες ασχολούνται με την ΚΑΟ τείνουν να προωθούν μία πιο δίκαιη και αλληλέγγυα οικονομία η οποία βασίζεται στον σεβασμό και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κοινωνικών αξιών. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ως ύψιστη αξία τους την συνεργασία και εμφανίζουν κυρίως μια οριζόντια οργάνωσή, δηλαδή αποσκοπούν σε έναν τρόπο συλλογικής λήψης αποφάσεων και έχουν ως σκοπό τους την απόλυτη διαφάνεια των στόχων τους.
Η ΚΑΟ συμβάλλει ενεργά στην αντιμετώπιση τόσο της οικονομικής όσο και της ανθρωπιστικής κρίσης που κυριαρχεί στις μέρες μας. Η προώθηση της αποσκοπεί στην προώθηση μίας κοινωνίας που θα διέπεται από τις αρχές της ισότητας και της αλληλεγγύης καθώς επίσης και από τις αξίες της συνεργασίας, της πολυφωνίας, της συλλογικότητας και της δημοκρατίας και θα προάγει το δίκαιο εμπόριο για όλους εξαλείφοντας τις κοινωνικές διαφορές και αναδεικνύοντας μια κοινωνική ισότητα για όλους.
Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις και ομάδες ατόμων ασχολούνται με την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Η Fair Trade είναι μία από τις οργανώσεις αυτές που ως πρωταρχικό της στόχο έχει να αναδείξει την σημασία του δίκαιου εμπορίου και της οικονομίας που είναι στραμμένη προς την κοινωνία και δεν αποσκοπεί μοναχά στο κέρδος. Η Fair Trade μέσω των Young Global Advocates, μίας ομάδας εθελοντών από νέα παιδιά πολλών χωρών της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Ισπανία τα οποία ηγούνται της εκστρατείας Challenging the Crisis, επιχειρούν να αφυπνίσουν, να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη να σκέφτονται και να ενεργούν σκεφτόμενα πρώτα κοινωνικά και προωθώντας μια δίκαιη και αλληλέγγυα οικονομία. Ακόμη έχουν ως στόχο να στηρίξουν πολιτικές οι οποίες θα έχουν ως πρωταρχικό τους στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη των χωρών που πλήττονται από την οικονομική κρίση και τα σκληρά μέτρα λιτότητας και την ανάδειξη τους σε οικονομίες με εντονότερο κοινωνικό χαρακτήρα.
Οι Young Global Advocates στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της Fair Trade Hellas και η AEGEE-Peiraias συνδιοργανώνουν την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015, στις 10 π.μ. στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά μία Ημερίδα για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, τις μορφές που αυτή μπορεί να πάρει, τα οφέλη της για την κοινωνία καθώς επίσης και τις προκλήσεις που αυτή συναντά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Ημερίδα θα μιλήσουν εκπρόσωποι από τον χώρο των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, όπως είναι επιχειρήσεις όπως η Εφημερίδα των Συντακτών, όπου εκδίδεται από τον «συνεταιρισμό των εργαζομένων που δουλεύουν σε εφημερίδες και περιοδικά», την εταιρεία BIRDLAND Promo & Communication, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή, διοργάνωση, διεξαγωγή προώθηση καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ακόμη η Ημερίδα θα φιλοξενήσει τον κ. Στέλιο Κούλογλου, εξέχοντα δημοσιογράφο και νύν ευρωβουλευτή, καθώς και την κ. Κλήμη-Καμινάρη, καθηγήτρια Συνεταιριστικής Οικονομίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Τέλος το café «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» το οποίο συστάθηκε το 2006 ύστερα από την παρακίνηση του ανθρώπινου δυναμικού της Εταιρείας Κοινωνικής και Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας και εδώ και μερικά χρόνια δίνει την δυνατότητα για δουλειά σε άτομα από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, θα μας παραχωρήσει μπουφέ.
Για περισσότερες πληροφορίες για την ημερίδα, επισκεφθείτε την σελίδα της ημερίδας στο Facebook.