Η πρώτη εκδήλωση του Millennials.gr έλαβε χώρα χθες, Δευτέρα 11/01 στο Free Thinking Zone με θέμα το ζήτημα της δυνατότητας άσκησης οποιασδήποτε διαφορετικής οικονομικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπό τον συντονισμό της Επιμελήτριας Άρθρων Κοινωνικών Θεμάτων του Millennials.gr, Αλόνας Τατάροβα. Στο βασικό ερώτημα της εκδήλωσης, αν μπορεί να υπάρξει διαφορετική οικονομική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απάντησαν τέσσερις έγκριτοι επιστήμονες.
Η απάντηση του κ. Πύρρου Παπαδημητρίου, Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ήταν πως είναι ανάγκη να υπάρξει διαφορετική οικονομική πολιτική αλλά συγχρόνως είναι πάρα πολύ δύσκολο. Αρχικά αναγνώρισε πως η οποιαδήποτε αλλαγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να πηγάζει από τη Γερμανία και έπειτα αναφέρθηκε στην κριτική που υπάρχει προς την Γερμανία για την πολιτική της, αλλά και στους λόγους για τους οποίους η πολιτική της Γερμανίας είναι για την ίδια ορθολογική.
Ο κ. Μάνος Παπάζογλου, Λέκτορας Πολιτικών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ανέφερε πως το ερώτημα δεν είναι καινούριο και πως από την αρχή της νομισματικής ένωσης υπάρχει αυτή η συζήτηση. Έπειτα αναφέρθηκε στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως οιονεί οικονομικό σύνταγμα, στη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα ζητήματα νομιμοποίησης που προκύπτουν. Τέλος, αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις του 2015 σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα που δείχνουν πως υπάρχει θέληση για αλλαγή αλλά χωρίς συνολική αμφισβήτηση του συστήματος.
Ο κ. Χρύσανθος Τάσσης, Λέκτορας Πολιτικής Επιστήμης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, συνέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις Η.Π.Α. και αναφέρθηκε στην έλλειψη της συνείδησης του Ευρωπαίου πολίτη και το γεγονός πως στις Η.Π.Α. πρώτα έγινε η πολιτική ένωση και όχι η οικονομική. Έπειτα αναφέρθηκε στο δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον ανταγωνισμό που υπάρχει ανάμεσα στα κράτη της ένωσης και στον ανταγωνισμό που υπάρχει στο εσωτερικό των κρατών. Στη συνέχεια μίλησε για τα τρία δόγματα που επικρατούν στην διαμόρφωση της πολιτικής στην Ευρώπη (Θατσερισμός, Νεοφιλελευθερισμός, Μονεταρισμός) και πως αυτά εμφανίζονται και στη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Τέλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα της συνύπαρξης του καπιταλισμού με τη δημοκρατία και εξέφρασε την άποψη πως η δημοκρατία σήμερα δεν λειτουργεί ουσιαστικά και απειλείται ακόμα και τυπικά.
Ο κ. Πασχάλης Αγανίδης, Υποψήφιος Διδάκτορας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξέφρασε την άποψη πως το ερώτημα είναι δυναμικό αλλά η απάντηση είναι κατηγορηματικά ναι καθώς η οικονομική πολιτική εξαρτάται από τους πολιτικούς σχηματισμούς. Έπειτα ανέλυσε την οικονομική πολιτική σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και αναφέρθηκε στην σύγκρουση “Λιτότητα – Ανάπτυξη” ως ψευδοσύγκρουση, καθώς η λιτότητα έχει πλέον θεσμοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε θεσμικό επίπεδο για την αντιμετώπιση του δημοκρατικού ελλείμματος, αλλά και στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης με δημοσιονομικές μεταβιβάσεις από τα πλούσια στα πιο φτωχά κράτη. Τέλος, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα αποδίδοντας ευθύνες για την αντιμετώπιση της και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στην Ελλάδα, καθώς δημιουργήθηκαν λάθος προγράμματα χωρίς συμπληρωματικότητα.
Έπειτα, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, με πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και ερωτήσεις.
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους ομιλητές μας, το Free Thinking Zone που μας φιλοξένησε και όλους όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση.
Από τη συντακτική ομάδα του millennials.gr