Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016 στο κέντρο πολιτισμού του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Παλαιό Φάληρο έλαβε χώρα μία από τις σημαντικότερες ομιλίες προέδρων των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, που δεν είναι άλλη από αυτή του απερχόμενου πλέον ηγέτη της Αμερικής, Barack Obama (Μπαράκ Ομπάμα). Στο τελευταίο του ταξίδι στην Ευρώπη ως πρόεδρος, δύο μήνες πριν την ανάληψη των καθηκόντων από τον νεοεκλεγέντα Donald Trump (Ντόναλντ Τραμπ), ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών άφησε πίσω του μια ομιλία σταθμό για τη δημοκρατία, με εξέχουσας σημασίας παρατηρήσεις για τη χώρα μας. Η αναφορά του σε φλέγοντα θέματα όπως το μεταναστευτικό, η αναδιάρθρωση του χρέους, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και η ελληνική οικονομία εν γένει αποτέλεσαν τα κυριότερα σημεία στον λόγο του Αμερικανού προέδρου. Πλήθος κόσμου και πολιτικών από την κυβέρνηση, αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης παρακολούθησαν από κοντά την ομιλία του προέδρου των Η.Π.Α., με τον B. Obama επίσης να στέκεται και στις δυνατότητες της νέας γενιάς, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως οι νέοι οφείλουν να παραμείνουν στη χώρα τους και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν στο εξωτερικό.
Στον λόγο του προέδρου των Η.Π.Α. υπήρχαν πολλές αναφορές του στην πατρίδα μας, όπως μεταξύ άλλων σε λέξεις σαν τις ακόλουθες: φιλοξενία, φιλότιμο, δημοκρατία, κράτος και δήμος – δείγμα του φιλελληνισμού που διακατέχει τον απερχόμενο πλανητάρχη. Οι αναφορές σε αρχαίους στοχαστές και φιλοσόφους ήταν συχνότατες, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να τονίζει αρκετά συχνά τη συνεισφορά της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Αμερική συγκεκριμένα. Χαρακτηριστική ήταν και η μνεία του προς το πρόσωπο του διεθνή καλαθοσφαιριστή των Milwaukee Bucks, Γιάννη Αντετοκούνμπο, για τον οποίο ανέφερε πως βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο και πως έχει πάρα πολλούς υποστηρικτές, Έλληνες και Αμερικανούς. Έκρινε ως εξαιρετικά σημαντική τη συμμαχία των Η.Π.Α. με τη χώρα μας, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο, τονίζοντας τις παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις των 2 κρατών και την πολύ καλή και αγαστή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί διαχρονικά σε διμερές επίπεδο.
Στα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τη χώρα μας, ο B. Obama εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στην ελληνική κυβέρνηση σε ότι αφορά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που θα κάνουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και την ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα. Ζωτικής σημασίας χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε το τελευταίο να καταστεί βιώσιμο, επικαλούμενος και τη θετική (εδώ και καιρό) στάση του ΔΝΤ, μετατοπίζοντας στην ουσία ευθύνη στη Γερμανία και στον υπουργό οικονομικών Wolfgang Schäuble (Βόλφγκανγκ Σόιμπλε), ο οποίος επιμένει πως το χρέος είναι βιώσιμο και παραμένει αρνητικός σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση. Στάθηκε επίσης στο επιτυχές κλείσιμο της αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να αποκτήσει η ελληνική οικονομία την αναγκαία ώθηση για να περάσει στη φάση της ανάπτυξης. Ιδιαίτερη ήταν και η αναφορά του στη γενναιοδωρία των Ελλήνων στο μεταναστευτικό, με τον πρόεδρο των Η.Π.Α. να εξαίρει τη χώρα μας για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, τονίζοντας εμμέσως πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το εν λόγω πρόβλημα συνολικά από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες καλούνται να σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί, με σεβασμό προς τους μετανάστες και τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος των Η.Π.Α. έκανε αναφορά στους βασικούς άξονες της πολιτικής του κατά τη διάρκεια της οκταετούς του διακυβέρνησης, με έμφαση στα ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής. Αξίζει να κρατήσουμε τις προσπάθειες που κατέβαλε για την εξάλειψη των ανισοτήτων, τη στήριξη προς το μέσο Αμερικανό πολίτη και τη δυνατότητα που έδωσε στους κατοίκους των Η.Π.Α. για πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, με ενδεικτική να είναι η εξής πρόταση: «Η πρόσβαση στο σύστημα υγείας είναι δικαίωμα όλων και όχι προνόμιο των λίγων». Έμμεση ήταν η αναφορά στη λεγόμενη μεταρρύθμιση που πέρασε μέσω του ”Obamacare”, νομοσχέδιο που προκάλεσε πάρα πολλές συζητήσεις στην Αμερική. Ο B. Obama εξέφρασε την αταλάντευτη δέσμευση της χώρας του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ), αναφέροντας πως οι Η.Π.Α. επενδύουν τα μέγιστα στην εν λόγω αμυντική συμμαχία, μαζί με τους εταίρους τους, στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση των τρεχουσών διεθνών προκλήσεων. Αξίζει να σταθεί κάποιος και στις αναφορές του για το φαινόμενο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς ο B. Obama τόνισε πως χρειαζόμαστε μία ευημερούσα και δημοκρατική Ε.Ε., ως ισχυρό παίκτη στη διεθνή σκηνή, ως στενότατο σύμμαχο των Η.Π.Α. σε θέματα υψηλής, αλλά και «χαμηλής πολιτικής». Επιπρόσθετα, δεσμεύτηκε να συνδράμει τα μέγιστα στην κατεύθυνση της ομαλής μετάβασης από τη δική του προεδρία στην αντίστοιχη του Donald Trump, μετά και τη συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο μετά την εκλογή του στις 8/11/2016, με τον τελευταίο να αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου του 2017.
Συμπερασματικά, αξιολογώντας τη συνολικότερη παρουσία του απερχόμενου ηγέτη της Αμερικής, θα λέγαμε πως πρόκειται για έναν άνθρωπο με εξαιρετικές επικοινωνιακές ικανότητες, που κατέχει το χάρισμα του λέγειν, ιδιαίτερα προσιτό και απλό, με την αυτοπεποίθηση να συνοδεύει κάθε του βήμα. Με οδηγό τη μετριοπάθεια, προσπάθησε να υλοποιήσει τα φιλόδοξα σχέδιά του για τις Η.Π.Α., ιδίως στο εσωτερικό και κατόρθωσε να μειώσει σημαντικά το αντιαμερικανικό κλίμα που είχε καλλιεργηθεί κατά την περίοδο διακυβέρνησης του George Bush, αλλά και των προκατόχων του, έχοντας εκατομμύρια φίλων ανά τον πλανήτη. Η στήριξη προς την Ελλάδα είναι εξόχως σημαντική σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο που βιώνει η χώρα μας και αναμένουμε πως θα συνεχιστεί και κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Donald Trump. Κάθε μορφής στήριξη από τους σημαντικότερους ηγέτες της υφηλίου είναι καλοδεχούμενη προς την πατρίδα μας, ωστόσο εναπόκειται και στους πολιτικούς μας να αξιοποιήσουν τα παράθυρα ευκαιρίας που μας παρουσιάζονται και να αναβαθμίσουν με τις ενέργειές τους την εικόνα της χώρας μας διεθνώς, ώστε να δικαιολογηθεί στην πράξη η έμπρακτη βοήθειά τους προς εμάς. Είναι στο χέρι μας να ορίσουμε τις τύχες της χώρας και οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε άμεσα τις ευκαιρίες που δίνονται, για το συλλογικό καλό και για να βγει το συντομότερο η χώρα από το φαύλο κύκλο της ύφεσης στον οποίο βρίσκεται επί 8 χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία.