Πριν λίγα χρόνια, δύο νέοι φοιτητές της νομικής του ΑΠΘ αποφάσισαν να λειτουργήσουν μία προσομοίωση που σε σύντομο διάστημα κατέστη θέσμος. Οι δημιουργοί του πετυχημένου αυτού συνεδρίου είναι οι Μιχάλης Νταγγίνης και Θωμάς Τσουλιάς. Το πρώτο συνέδριο πραγματοποιήθηκε το 2013 στην Θεσσαλονίκη ενώ τα επόμενα δύο που ακολούθησαν τα έτη 2014 και 2015, πραγματοποιήθηκαν στον χώρο της Παλαιάς Βουλής και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Οι συμμετέχοντες στο Μοντέλο αναλαμβάνουν τον ρόλο του βουλευτή και εκπροσωπούν τα τέσσερα κυρίαρχα ευρωπαϊκά πολιτικα, ιδεολογικά στρατόπεδα: τους συντηρητικούς, τους φιλελεύθερους, τους σοσιαλδημοκράτες και τους αριστερούς.
Το συνέδριο στοχεύει στη μύηση των συμμετεχόντων στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, στην πολιτική επιμόρφωση των βουλευτών, την καλλιέργεια προσωπικών δεξιοτήτων όπως η ρητορεία και η διαμόρφωση μιας σειράς πολιτικών θέσεων προς γνώση των πραγματικών βουλευτών και των πολιτικών κομμάτων.
Τα νομοσχέδια επιμελούνται νομικοί επιστήμονες ώστε να βρίσκονται κοντά στα πραγματικά νομοθετήματα καθώς και να είναι συνταγματικά άρτια.
Το κόμμα που πληρεί τις διαδικασίες της εσωκομματικής δημοκρατίας και δείχνει συναινετική στάση έναντι των άλλων, βραβεύεται με το «βραβείο δημοκρατίας» ενώ οι βουλευτές με το βραβείο ρητορείας και δημοκρατίας.
Φέτος, το ΜΒΕ θα διεξαχθεί 1-4 Απριλίου στην Αθήνα. Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι η Φαίη Χρήστου.
Για πρώτη φορά, η Κυβέρνηση του συνεδρίου θα είναι διακομματική και όχι υπερκομματική, δηλαδή οι υπουργοί θα είναι και βουλευτές κομμάτων, έχοντας να εξισορροπήσουν μεταξύ κυβερνητικής και κομματικής «γραμμής». Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα έχει το δικαίωμα με βάση τον νέο κανονισμό, να αποπέμψει έως και το ¼ των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, δηλαδή μέχρι δύο άτομα. Επιπλέον θεσπίζονται οι θέσεις του Αναπληρωτή Υπουργού και του Αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ως προς την θεματολογία του Μοντέλου, ο Υπουργός και Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού προΐστανται της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, αποστολή της οποίας είναι η εκπόνηση και διαμόρφωση ενός Αναπτυξιακού Νόμου, ο οποίος και θα ρυθμίζει τα σχετικά με τις διαδικασίες διενέργειας μίας εξόρυξης με περιβαλλοντικό κόστος, την παροχή φορολογικών κινήτρων και ευκαιριών στον ιδιωτικό τομέα, τον προσανατολισμό των δημόσιων επενδύσεων και τις συνδικαλιστικές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο προκήρυξης των απεργιών.
Την ίδια στιγμή, στην «ατζέντα» της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, προϊστάμενοι της οποίας είναι ο Υπουργός και Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τίθενται οι σχέσεις Εκκλησίας Κράτους και οι βουλευτές καλούνται να αποφασίσουν για ζητήματα φορολογικά και περιουσιακά, διοικητικής αρμοδιότητας και προστασίας-σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επιπρόσθετα, την ανάλυση του δικαιώματος στην εκπαίδευση, αναλαμβάνει η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, με προϊστάμενους Υπουργούς, τον Υπουργό και Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Με στόχο την αναδιαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια, η Επιτροπή Μορφωτικών θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένα πολύ σημαντικό για τη χώρα ζήτημα.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, με προϊστάμενους Υπουργούς τον Υπουργό και Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, η οποία θέτει προς συζήτηση το δικαίωμα στην υγεία και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αναζητώντας ένα μοντέλο αναμόρφωσης του συστήματος υγείας και όλων των σχετικών με αυτό πτυχών.
Ένα «όπλο» που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ως σήμερα είναι η δυνατότητα σύστασης νέας κοινοβουλευτικής ομάδας από τον απαιτούμενο αριθμό που θέτει ο Κανονισμός.
Οι αιτήσεις για Βουλευτή είναι ανοιχτές έως 30/12/15. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site του συνεδρίου ή την σελίδα στο Facebook.