Η Τουρκία ανέκαθεν επιθυμούσε να επεκταθεί στην Μέση Ανατολή και να δείξει τον ηγεμονικό της χαρακτήρα και μπορούμε να πούμε ότι μέχρι ενός σημείου κατάφερε να ενισχύσει την παρουσία της εκεί. Η πολιτική της κατάφερε να στερήσει συμμάχους από τις Η.Π.Α. με την πιθανή ενίσχυση και τον εξοπλισμό αντι-αμερικανών – αντι-δυτικών τζιχαντιστών. Με αυτόν τον τρόπο οι Η.Π.Α. έχουν βρεθεί χωρίς καμία υποστήριξη μεταξύ των αραβικών πληθυσμών στην Συρία και θα τολμήσω να πω ότι κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός Μέσης Ανατολής.
Το σχέδιο της Άγκυρας να σφετεριστεί μέρος της βορειοδυτικής Συρίας και να δημιουργήσει αυτόνομη τουρκμενική κοινότητα, αποτρέποντας παράλληλα την προέκταση δυτικά του Ευφράτη της αυτόνομης Κουρδικής περιοχής της Συρίας και της δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας στα συροτουρκικά σύνορα, συνάντησαν την έντονη ρωσική αντίδραση. Με αυτή την επεκτατική πολιτική τους προκαλούν επικίνδυνα παιχνίδια πολέμου στην ήδη εύθραυστη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με μόνο ζημιωμένο, το ίδιο το τουρκικό κράτος. Οι τουρκικές δυνάμεις δέχτηκαν πυρά από τις συνασπισμένες δυνάμεις του συριακού στρατού, Ιρανών επίλεκτων, της Χεζμπολάχ, σιιτών Ιρακινών και φυσικά ρωσικών ειδικών δυνάμεων.
Η Ρωσία μετριάστηκε κυρίως σε οικονομικά αντίποινα, για την κατάρριψη του Sukhoi Su-24, ως προς την Τουρκία έτσι ώστε να αποτραπεί η μετατροπή της συριακής κρίσης σε αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ και τις Η.Π.Α. Η περιοχή, όμως, της βορειοδυτικής Συρίας «φλερτάρει» με την Άγκυρα για να κρατήσει ανοιχτό τον δρόμο επικοινωνίας και ανεφοδιασμού των ισλαμιστών και της μεταφοράς στην Τουρκία του πετρελαίου που λεηλατούν οι ισλαμιστές στις κατεχόμενες πετρελαιοπηγές της Συρίας και του Ιράκ. Η Άγκυρα ανησυχεί ότι οι Κούρδοι της Συρίας αναγνωρίζονται και από τους αμερικανούς ως μία δύναμη του αντιισλαμικού μετώπου. Φυσικά, αυτό δεν συμφέρει την γείτονα χώρα, καθώς έκανε μεγάλες προσπάθειες να πείσει την διεθνή πολιτική σκηνή ότι οι συγκεκριμένοι Κούρδοι είναι τρομοκράτες εξαιτίας των στενών πολιτικών σχέσεων με το ΡΚΚ της Τουρκίας.
Ακόμη, η Άγκυρα έστειλε στρατεύματα που εισήλθαν στο Ιράκ, ισχυριζόμενη ότι εγκαταστάθηκαν εκεί με την σύμφωνη γνώμη της Βαγδάτης, κάτι το οποίο διέψευσε η Βαγδάτη και συνέχισαν λέγοντας ότι τελικά ήταν μία ενέργεια που βρήκε σύμφωνους τους Κούρδους του βορείου Ιράκ (KRG), διότι η παρουσία των τουρκικών δυνάμεων εκεί συνδέονται με τον αγώνα κατά των Κούρδων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Όπως ήταν αναμενόμενο η Βαγδάτη αντέδρασε έντονα για την τουρκική εισβολή και ζήτησε την άμεση αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων εντός 48ώρου.
Η μεγαλομανία της Τουρκίας και οι φόβοι της που την κάνουν να ενεργεί ριζοσπαστικά, εμπεριέχει κινδύνους μιας άμεσης σύγκρουσης με την Ρωσία. Η τουρκική εισβολή στο Ιράκ ανοίγει ένα νέο μέτωπο και κλιμακώνει την κρίση στην Μέση Ανατολή. Πιστεύει, επίσης, ότι το μεγάλο της χαρτί είναι να κλείσει τα Στενά με αποτέλεσμα οι Ρώσοι στην Συρία να μην μπορούν να ανεφοδιαστούν, κάτι που θα σήμαινε casus belli για την Ρωσία. Η Άγκυρα παίζει ρώσικη ρουλέτα ξεχνώντας όμως ότι αυτό το παιχνίδι το ξέρουν καλά μόνο οι Ρώσοι και προσπαθεί να ανταγωνιστεί γεωπολιτικά την Ρωσία και τις Η.Π.Α.
Από την άλλη η Ουάσινγκτον βλέπει την απροθυμία της Τουρκίας να λάβει μία ξεκάθαρη θέση εναντίων του ισλαμικού κράτους ως απειλής για την διεθνή ειρήνη και σταθερότητα. Και αυτό κοστίζει στην Τουρκία γιατί κινδυνεύει να οδηγηθεί η χώρα σε διπλωματική απομόνωση και να πυροδοτηθεί το ζήτημα του Κουρδικού εντός των τουρκικών συνόρων.
Η τυχοδιωκτική τουρκική πολιτική δημιουργεί κίνδυνο πιο έντονων περιπλοκών και επέκτασης της κρίσης και η τακτική της αυτή μπορεί να της γυρίσει μπούμερανγκ, όπως έγινε με την παραβίαση του εναέριου χώρου της, που είχε το θράσος να διαμαρτυρηθεί ενώ έχει παραβιάσει πολυάριθμες φορές τον εναέριο χώρο της Ελλάδας. Φτάνουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα πως η τουρκική επεκτατική πολιτική περιλαμβάνει στους στόχους της και την Ελλάδα και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός με την άσκηση κατευναστικών πολιτικών και η χώρα μας οφείλει να προβληματιστεί για τις στρατηγικές της σχέσεις που πρέπει να αναπτύξει έτσι ώστε να κατοχυρώσει την άμυνα και την ασφάλειά της.