Με την πάροδο του χρόνου η κυβέρνηση προσπαθεί με τον έναν και τον άλλο τρόπο να επιταχύνει τις εξελίξεις ως προς τη συμπλήρωση του μαγικού αριθμού των 180 βουλευτών που μέσω της ψήφου τους για την προεδρική εκλογή θα της παρέχουν τη δυνατότητα εξάντλησης της τετραετούς της θητείας. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έχει αναθέσει σε έναν έμπιστο του συνεργάτη (βουλευτή) και σε δύο υπουργούς που έχουν στενές επαφές μαζί του, το δίολου απαιτητικό έργο της διερεύνησης των διαθέσεων των βουλευτών. Οι τρεις αυτοί άνδρες φαίνεται ότι έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας εκτός από την πλειονότητα των ανεξάρτητων βουλευτών και με μεμονωμένους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς αλλά και των Ανεξάρτητων Ελληνών.
Πέραν αυτού, ο πρωθυπουργός πριν μερικές ημέρες ήλθε σε συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή σε εστιατόριο γνωστού ξενοδοχείου. Η συνάντηση αυτή εκτός της επικοινωνιακής της πλευράς, αποτέλεσε -όπως ήταν φυσικό- μια σημαντική είδηση για την ενότητα του κεντροδεξιού χώρου, αλλά όχι μόνο. Ως γνωστόν ο Κ. Καραμανλής διατηρεί επαφές με ανεξάρτητους βουλευτές της κεντροδεξιάς καθώς και με βουλευτές των ΑΝΕΛ. Έτσι η κυβέρνηση θεωρεί πως ο πρώην πρωθυπουργός θα καταφέρει να βοηθήσει προς την ανεύρεση ενός ικανοποιητικού αριθμού βουλευτών εν όψει της κρίσιμης διαδικασίας για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από το κοινοβουλευτικό σώμα. Δεν είναι ακόμη σίγουρο πάντως αν ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής επιθυμεί να είναι εκείνος ο εκλεκτός υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για την προεδρία. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο και σε συνάρτηση με την εκλογική (3,43% στις πρόσφατες ευρωεκλογές) και δημοσκοπική καθίζηση των ΑΝΕΛ (κυμαίνεται γύρω στο 3-3,6% στις περισσότερες δημοσκοπήσεις), η δυνατότητα εκλογής νέου προέδρου θα καταστεί πιο εφικτή. Σε αυτό το σημείο δε θα πρέπει να ξεχαστούν και οι εξαιρετικές σχεσείς που διατηρούν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας με τον Κ. Καραμανλή. Ακόμη η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να προχωράει σε λύση Καραμανλή ή «Καραμανλικού» στελέχους για την προεδρία, με βάση την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου (πρωην υπουργού εσωτερικών επι Καραμανλή) ως βασικού εισηγητή της ΝΔ για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.
Το κόμμα των ΑΝΕΛ μετά την πρόσφατη προσχώρηση του Νίκου Νικολόπουλου στους κόλπους της αριθμεί 13 βουλευτές. Μπορεί μεν να υπάρχει πλέον διακηρυγμένη η θέση υπέρ μίας μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ουδείς όμως γνωρίζει αν οι ΑΝΕΛ θα βρίσκονται στην επόμενη Βουλή. Αυτό σε συνδυασμό με την πιθανότητα επιλογής «Καραμανλικού» υποψηφίου, θα επηρεάσει σαφώς την θετική ή αρνητική ψήφο των βουλευτών του κόμματος. Βέβαια ποιός είναι σε θέση να ξέρει αν η στάση του κόμματος του Πάνου Καμμένου θα καθοριστεί από τις δημοσκοπήσεις ή τις μετεκλογικές διαδικασίες;
Εν τέλει, κατά την κυβέρνηση υπάρχουν μέχρι στιγμής -επιπρόσθετα των 155 βουλευτών- πληροφορίες που φέρουν 11 με 16 ανεξάρτητους βουλευτές καθώς και συγκεκριμένο αριθμό μεμονωμένων βουλευτών των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ σε τροχιά υπερψήφισης του οποιουδήποτε προεδρικού υποψηφίου. Βασικός λόγος που η κυβέρνηση θεωρεί πως οι συγκεκριμένοι βουλευτές θα υπερψηφίσουν νέο Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή φαίνεται να είναι η παράταση της βουλευτικής τους θητείας, η οποία μπαίνει σε κίνδυνο αυτόματα με την μη εκλογή νέου προέδρου.