Τι και αν βρισκόμαστε σε τουριστική περίοδο; Τι και αν ολοένα και περισσότεροι φόροι μαστίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά; Το τελευταίο διάστημα το μοναδικό πράγμα που απασχολεί τους δημοσιογράφους και τους αρθρογράφους εφημερίδων είναι έαν θα καταφέρει το ελληνικό κοινοβούλιο να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή αν τελικά θα πρέπει εξαναγκαστικά η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές με πρώτο μέλημα της νέας κυβέρνησης την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και αν τελικά υπάρξει εκλογή νέου Προέδρου ποιο θα είναι αυτό το πρόσωπο.
Όσον αφορά την μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ευθέως τονίζει ότι δεν θα στηρίξει κανένα από τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση πρόσωπα με μοναδικό σκοπό την ανατροπή της δικομματικής κυβέρνησης. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση εναγωνίως αναζητά τον μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών για την εκλογή νέου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και την αποφυγή της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Ωστόσο κανένα από τα κόμματα εντός και εκτός της βουλής, αλλά και κανένας άλλος φορέας δεν αναφέρεται, αντί στην διεξαγωγή εκλογών, στην αναθεώρηση του Συντάγματος και κατά συνέπεια και αυτών των άρθρων που αναφέρονται στα καθήκοντα, ρόλο και αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στην παρούσα φάση ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι καθαρά τυπικός και δεν έχει βαρύνουσα σημασία. Το ίδιο ισχύει και για τα καθήκοντα του καθώς αυτά περιορίζονται στο να εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, να είναι αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, να ορκίζει τον πρωθύπουργο καθώς και να διορίζει την κυβέρνηση έπειτα από πρόταση του πρωθυπουργού. Το ίδιο συμβαίνει και με την παύση και διάλυση της βουλής. Όσο αφορά την υπογραφή των νομοσχεδίων μπορεί να μπλοκάρει σε πρώτη φάση κάποιο νομοσχέδιο με την μη υπογραφή ωστόσο την δεύτερη φορά είναι υποχρεωμένος να το δεχτεί. Η τυπικότητα αυτή του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να αντικατασταθεί με την χορήγηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στο πρόσωπο του.
Αρχικά θα πρέπει να έχει το δικαιώμα να υπογράφει κάποιο νομοσχέδιο όταν εκείνος το θεωρήσει ωφέλιμο για το λαό αλλά και να ανατρέψει κάποιο εφόσον δεν κριθεί ικανοποιητικό και δεν υπάρξει βελτίωση του από τη μεριά της κυβέρνησης και κατά συνέπεια του αρμόδιου υπουργού. Επιπρόσθετα δεδομένου ότι αποτελεί σύμβολο της Δημοκρατίας θα πρέπει να υπάρξει απευθείας εκλογή του προσώπου του Προέδρου από τον λαό και όχι με έμμεσο τρόπο διά μέσου των αντιπροσώπων του. Ακόμα η εκπροσώπηση στο εξωτερικό θα πρέπει να έχει πιο αυστηρό χαρακτήρα με τη συμμετοχή και του Προέδρου σε διαπραγματεύσεις που αφορούν θέματα της χώρας και όχι η συμμετοχή του να είναι μια καθαρά τυπική διαδικασία. Τέλος τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας όσο και η κυβέρνηση της θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχονται από τον Πρόεδρο για το έργο και τις υπηρεσίες που έχουν παράγει και να αξιολογούνται αναλόγως.
Συμπερασματικά λοιπόν σε μια περίοδο όπου η χώρα μας μάχεται για να ορθοποδήσει και να γνωρίσει το δρόμο της ανάπτυξης δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν ζητήματα όπως: “Πάμε σε εκλογές;” ή “Θα εκλεγεί Πρόεδρος και εάν ναι ποιος θα είναι αυτός;”
Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει κυβέρνηση και καλώς ή κακώς έχει ακόμα δύο χρόνια θητεία. Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια λοιπόν αλλά και ύστερα θα πρέπει να ζητάμε μεταρρυθμίσεις σωστές με σκοπό να υπάρξει η επιθυμητή από όλους ανάπτυξη που θα μας βγάλει από την κρίση. Μέσα σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις συγκαταλέγεται και η αναθεώρηση του Συντάγματος όπου θα διορθωθούν αδικίες, θα δωθούν περισσότερες αρμοδιότητες σε πρόσωπα κλειδιά όπως αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας για έλεγχο τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών παραγόντων της χώρας και θα δυναμωθεί το πολίτευμα μας με κύριο χαρακτηριστικό την δημοκρατία η οποία απορρέει από το λαό.
2 σχόλια
“Συμπερασματικά λοιπόν σε μια περίοδο όπου η χώρα μας μάχεται για να ορθοποδήσει και να γνωρίσει το δρόμο της ανάπτυξης δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν ζητήματα όπως: “Πάμε σε εκλογές;” ή “Θα εκλεγεί Πρόεδρος και εάν ναι ποιος θα είναι αυτός;”
Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει κυβέρνηση και καλώς ή κακώς έχει ακόμα δύο χρόνια θητεία.”
Μας κάνεις πλάκα φίλε Παναγιώτη, έτσι; Εκτός από την προκλητική προχειρότητα της παραγράφου αυτής, τι πάει να πει ότι: “Δεν πρέπει να μας απασχολούν οι εκλογές, η κυβέρνηση έχει άλλα δύο χρόνια”.
Ε, και; Τι πάει να πει αυτό, ότι είμαστε υποχρεωμένοι σαν λαός να παρακολουθούμε με σκυμμένο το κεφάλι ενώ θα μας πετάνε συνεχώς νόμους και φόρους ΕΚΤΡΩΜΑΤΑ όπως πχ ο πρόσφατος ΕΝΦΙΑ, οι φτωχοί και οι μεσαίοι πολίτες θα πληρώνουν τα σπασμένα των αποτυχημένων κυβερνήσεων ενώ οι έχοντες και κατέχοντες θα συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα και να μην τολμά να τους αγγίξει κανείς, ο “στρατιώτης” ΠτΔ θα υπογράφει την μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου μετά την άλλη κλπ κλπ;
Το κακό για την χώρα και την Δημοκρατία δεν είναι να παραδεχθούμε ότι η κυβέρνηση αυτή απέτυχε. Το κακό είναι να σκύβουμε το κεφάλι και να λέμε “ε, τι να κάνουμε τώρα μωρέ, ας τους αφήσουμε να κάνουν ότι θέλουν αφού τους ψηφήσαμε”. Μήπως ήρθε η ώρα να βγάλετε τα μπλε γυαλιά ορισμένοι;
ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ΝΙΚΟ.ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ..Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΤΥΡΟΜΠΕΜΠΕΔΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ,ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΠΟΤΕ..ΚΑΙ ΔΕ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ..ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΑΝ ΝΕΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΝΕΟΙ..ΟΛΟ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕΙ ΚΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΨΗ ΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ..ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΤΟΣΟ ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ.ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΣΤΑ 40 Η ΜΥΤΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΙΝΟΚΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΥΦΟΣ..