Πριν από λίγες μέρες στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης καταφέρθηκε εναντίον συγκεκριμένων bloggers και «πληρωμένων» trolls, οι οποίοι και προωθούν τις απόψεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα social media. Χρησιμοποίησε αρκετά σκληρές εκφράσεις, όπως «αποβράσματα», ενώ δε δίστασε να καταφερθεί και εναντίον του blogger Galaxyarchis, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε τροχαίο μια βδομάδα νωρίτερα. Φυσικά, για όποιον παρακολούθησε τη χθεσινή συζήτηση, οι δηλώσεις του κ. Θεοδωράκη μόνο ως σκληρές δε μπορούν να χαρακτηριστούν μέσα σε ένα κλίμα κοινοβουλευτικής παρακμής. Τολμώ να πω πως δικαιολογώ εν μέρει και κατανοώ πλήρως την αποστροφή του επικεφαλής του Ποταμιού για τα «παπαγαλάκια» της συμπολίτευσης, καθώς η λάσπη που δέχεται ασταμάτητα είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που έχει προκαλέσει τη δημοσκοπική κατάρρευση του Ποταμιού. Πιστεύω όμως πως το πρόβλημα βρίσκεται αλλού: στην έλλειψη παιδείας του εκλογικού σώματος.
Ο ελληνικός λαός, καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του αναζητά σωτήρες, τους οποίους γρήγορα βαριέται και απαξιώνει. Αρκεί κάποιος να του χαϊδέψει τα αυτιά και να του τονώσει την αδικαιολόγητη και αναντίστοιχη με τα επιτεύγματά του αυτοεκτίμηση και θα κερδίσει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Για λίγο βέβαια διότι υπό το ασήκωτο βάρος του ρεαλισμού ακόμα και οι «αριστερότεροι» των ηγετών μετατρέπονται σε «νεοφιλελεύθερα» καθίκια. Ο λαός, όμως δε μαθαίνει ποτέ. Οικονομικά αναλφάβητος και απαίδευτος, συνεχίζει να αναζητά τον ηγέτη, ο οποίος, ας μην κοροϊδευόμαστε, είναι αυτός που θα του γεμίσει τις τσέπες. Αν πραγματικά θέλουμε να θωρακίσουμε τη λειτουργία των δημοκρατικών μας θεσμών και να εξασφαλίσουμε την ανάδειξη των ικανότερων σε καίριες θέσεις, η παιδεία είναι η λύση.
Ένας λαός, ο οποίος έχει αναγάγει σε νοοτροπία, ιδανικά όπως η ικανότητα κριτικής σκέψης, ο διάλογος με επιχειρήματα, ο σεβασμός της διαφορετικότητας και ο συγκροτημένος πολιτικός λόγος, συγκροτεί ένα εκλογικό σώμα δίκαιο, ακέραιο και σοφό. Όσο ο λαός πιστεύει ότι τα λεφτά φυτρώνουν στα δέντρα και ότι δικαιούται να τον ταΐζει το κράτος μέχρι να πεθάνει, τότε θα παρατηρούνται συνέχεια φαινόμενα Αρτέμη Σώρρα.
Η στράτευση χρηστών των social media στην προώθηση των κυβερνητικών θέσεων και η φημολογούμενη αμοιβή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό θα ήταν μια τρύπα στο νερό, εάν οι υπόλοιποι χρήστες δε διαμόρφωναν πολιτική άποψη με βάση τα σχόλια στο Facebook. Τα παράπονα του κ. Θεοδωράκη, λοιπόν, δεν είναι δικαιολογημένα, διότι δεν επικεντρώνονται στο πρόβλημα. Δεν είναι πρόβλημα ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί «παπαγαλάκια», ούτως ή άλλως όλες το κάνουν. Πρόβλημα είναι ότι ο περιούσιος λαός τα πιστεύει.
Κλείνοντας, σας προκαλώ να κάνετε μια δημοσκόπηση για να διαπιστώσετε την έλλειψη κριτικής σκέψης στο εκλογικό σώμα. Ρωτήστε πέντε άτομα για ποιoν λόγο ΔΕΝ θα ψήφιζαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σας διαβεβαιώ από τώρα ότι η επικρατέστερη απάντηση θα είναι κάπως έτσι: «Τον Κούλη θα ψηφίσω; Αυτός είναι γιος του τραγουδιστή! Άσε που είναι και η Siemens στη μέση.» Και για να μη λέτε ότι σας προκαταβάλω χρησιμοποιήστε οποιονδήποτε πολιτικό αρχηγό. Σας εγγυώμαι ότι θα λάβετε ως επί το πλείστον μη πολιτικές κρίσεις που δε βασίζονται σε επιχειρήματα ούτε και σε αποδεδειγμένα γεγονότα.