Στις 25/05/2014 διεξήχθησαν οι ευρωεκλογές για όγδοη φορά μετά το 1979, όταν και θεσπίστηκε για πρώτη φορά η άμεση εκλογή των αντιπροσώπων των ευρωπαϊων πολιτών, με σκοπό την ανάδειξη των νέων ευρωβουλευτών, οι οποίοι αριθμούνται πλέον σε 751 και προέρχονται από τα 28 κράτη – μέλη της ΕΕ.
Κυρίαρχη παράταξη ήταν αυτή του ΕΛΚ με ποσοστό 29,4% και ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες με 25,4% (221 και 191 έδρες αντίστοιχα). Ιδιαίτερα ενισχυμένες ήταν και πολιτικές ευρωσκεπτικιστικές ομάδες, οι οποίες φιλοδοξούν να αλλάξουν τις ισορροπίες εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να παίξουν πιο ενεργό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων, επιδιώκοντας να ανατρέψουν την υφιστάμενη πολιτική. Προέρχονται από χώρες που έχουν παραδοσιακά στους κόλπους τους ανθρώπους οι οποίοι αντιτίθενται με την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης, όπως η Αγγλία και η Γαλλία και έχουν ως σκοπό να αλλάξουν πολλά όσον αφορά τις υλοποιούμενες πολιτικές.
Όσον αφορά τη χώρα μας, αυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι παρατηρήθηκε για πρώτη φορά εκλογική νίκη της αριστεράς, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 26,5% και να καταλαμβάνει 6 από τις 52 έδρες που αντιστοιχούν στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστερας.
Αυτό το αποτέλεσμα έχει δώσει ώθηση στην αξιωματική αντιπολίτευση να συνεχίζει τις πιέσεις για αλλαγή της υπάρχουσας πολιτικής και στροφή προς την ανάπτυξη, με ταυτόχρονη πτώση της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.
Η Νέα Δημοκρατία ήρθε δεύτερη με 22,7% και συγκεντρώνει 5 έδρες από τις 221 που αντιστοιχούν στο ΕΛΚ. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, είναι ένα αποτέλεσμα που δείχνει ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη δυσπιστία προς το πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπογράμμισε πως η πολιτική σταθερότητα πρέπει να διατηρηθεί στο ακέραιο, προκειμένου η χώρα να βγει σύντομα από την κρίση.
Στην τρίτη θέση, η ΧΑ με 9,4 % εκλέγει 3 ευρωβουλευτές, οι οποίοι για την ώρα δεν ανήκουν σε κάποια πολιτική ομάδα. Το ποσοστό αυτό είναι άκρως ανησυχητικό και μαρτυρά την τεράστια απαξίωση που υπάρχει από μία μερίδα των ελλήνων πολιτών, οι οποίοι προσήλθαν στην κάλπη με σκοπό απλά να “τιμωρήσουν” το υπάρχον πολιτικό σύστημα.
Το ΠΑΣΟΚ ως Ελιά συγκέντρωσε το ποσοστό του 8%,εκλέγοντας 2 ευρωβουλευτές και επίσης κατέγραψε τεράστια πτώση σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση του 2009. Σύμφωνα με τον Ε.Βενιζέλο, το 8% είναι ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, που πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά, ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε πως ξεπέρασε τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα.
Το Ποτάμι, πρωτοεμφανιζόμενο σε εκλογική αναμέτρηση μετά την ίδρυσή του από τον Στ. Θεοδωράκη συγκέντρωσε 6,6% και εξέλεξε 2 ευρωβουλευτές που τελικά ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών. Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, το αποτέλεσμα είναι θετικό και θεωρούν πως μπαίνουν οι βάσεις για την ανασύσταση της κεντροαριστεράς, με σκόπο την ανάδειξή της ως προοδευτικό πόλο μεταξύ Δεξιάς και ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΚΚΕ, έρχεται στην έκτη θέση με ποσοστό 6% και καταλάμβάνει 2 έδρες, ενώ παράλληλα οι ευρωβουλευτές του δεν ανήκουν σε κάποια κοινοβουλευτική ομάδα. Η εκλογική του δύναμη είναι μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες αναμετρήσεις, ωστόσο αυτό που αξίζει να παρατηρήσουμε είναι πως έχει ακόμα επιρροή σε φτωχά λαϊκά στρώματα που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Οι ΑΝΕΛ συγκέντρωσαν το οριακό ποσοστό του 3,4% και εξέλεξαν έναν ευρωβουλευτή, τον κ. Νότη Μαριά, που εντάσσεται στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών. Και σε αυτή την περίπτωση παρατηρούμε μείωση της εκλογικής δύναμης του εν λόγω κόμματος, λόγω κακών χειρισμών της ηγεσίας, που οδήγησαν σε εσωτερικό διχασμό και αποχωρήσεις στελεχών και βουλευτών που είτε ανεξαρτητοποιήθηκαν είτε προσχώρησαν στη ΝΔ.
Κλέινοντας,αυτό που αντιλαμβανόμαστε όλοι μας είναι πως πρέπει να υπάρξει στο μέτρο του δυνατού συνεργασία και σύμπραξη μεταξύ των ελλήνων ευρωβουλευτών, προκειμένου να διασφαλιστούν στο 100% τα συμφέροντα της χώρας. Το περιβάλλον του ΕΚ δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει αυτό, το μόνο που απαιτείται είναι η βούληση από πλευράς των αντιπροσώπων μας. Γιατί η ανάγκη για πράσπιση των συμφερόντων μας είναι πιο επιτακτική από ποτέ, ειδικά στο περιβάλλον που διάγουμε!