Φυσικά και οι αμερικανικές εκλογές είναι παγκόσμιο, φλέγον ζήτημα και βρίσκονται αρκετά ψηλά στην ιεραρχία των ειδήσεων ακόμα και στην μικρή μας χώρα, καθώς έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για όσους ασχολούνται με τα διεθνή ζητήματα, τις πολιτικές των ΗΠΑ και το πώς αυτές επηρεάζουν ολόκληρο τον πλανήτη. Και για αυτό το λόγο, είναι σημαντική και η ανάλυση των εκάστοτε υποψηφίων, ανάλυση την οποία κάνουν οι πολιτικοί επιστήμονες ανά τον κόσμο, οι δημοσιογράφοι και ο κάθε «ειδήμονας» πλέον στην εποχή των social media.
Φυσικά και όλοι γνωρίζουν τον Donald Trump και τη Hillary Clinton, όμως ο Bernie Sanders, αντίπαλος της Hillary για τον χρίσμα των Δημοκρατικών, είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Πριν λίγους μήνες, η διαφορά των δύο υποψηφίων κινούνταν σε διψήφιο αριθμό, με το Sanders να ανακοινώνει την υποψηφιότητα του τον περσινό Απρίλιο, μπροστά σε μετρημένο αριθμό δημοσιογράφων συνεχίζοντας με μια ερασιτεχνική και χαοτική καμπάνια, ενώ ούτε τα μίντια ούτε οι αντίπαλοί του τον έπαιρναν στα σοβαρά. Αποδείχθηκε ωστόσο μια υποψηφιότητα με μεγάλη δυναμική.
Αντισυστημικός γερουσιαστής του Βερμόντ, το 2006 εκλέχθηκε στη Γερουσία, έπειτα από 16 χρόνια ως ο μοναδικός κυβερνήτης του Βερμόντ στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αυτή τη στιγμή υπηρετεί τη δεύτερη θητεία του στη Γερουσία, έπειτα από την επανεκλογή του το 2012 με ποσοστό 71%. Είναι γνωστός στη Βουλή των Αντιπροσώπων ως ο «βασιλιάς των τροπολογιών», αφού είχε περάσει τις περισσότερες τροπολογίες από οποιοδήποτε άλλο μέλος του Κογκρέσου!
Τα τελευταία χρόνια, παρητηρείται μετατόπιση ενδιαφέροντος των αμερικανών από τα παραδοσιακά θέματα, όπως ήταν η τρομοκρατία, σε άλλα ζητήματα και ο μέσος Αμερικανός φαίνεται πλέον να ενδιαφέρεται περισσότερο για την ατζέντα των υποψηφίων σε θέματα ισότητας εισοδημάτων και δημόσια υγείας παρά για τις θέσεις τους στην εξωτερική πολιτική ή την τρομοκρατία. Θεωρεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος γι’ αυτόν βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας. Έτσι ο Sanders:
- Έχει μιλήσει πολλές φορές για την απληστία των τραπεζών και έχει ταχθεί υπέρ της εθνικοποίησης τους ενώ ζητά και αναδιανομή του πλούτου.
- Έχει ταχθεί υπέρ της παροχής δωρεάν υγείας για όλους. Υποστηρίζει πως η υγεία δεν είναι προνόμιο, είναι δικαίωμα
- Έχει ταχθεί υπέρ της παροχής δωρεάν παιδείας για φοιτητές στο κολέγιο, χωρίς δίδακτρα
- Έχει προτείνει την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια ανά ώρα
- Θεωρεί ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την αμερικανική εθνική ασφάλεια είναι η κλιματική αλλαγή
Ο Sanders φαίνεται να υστερεί σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, έχει όμως σαφή στάση απέναντι στην τρομοκρατία. Ειδικότερα μετά την τραγική επίθεση στο Παρίσι δήλωσε πως πρέπει να δημιουργηθεί ένας διεθνής οργανισμός στα πρότυπα του NATO, που θα προϋποθέτει συνεργασία των μεγάλων δυνάμεων ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, μαζί με τις μουσουλμανικές χώρες που προτίθενται να αντιταχθούν στην τρομοκρατία.
Επίσης διατηρεί σταθερή στάση στο ζήτημα του Ιράκ. Αυτή τη στάση του χρησιμοποιεί και ως συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στη Hillary Clinton, η οποία το 2002 ψήφισε υπέρ της εισβολής. Στην ιστοσελίδα του μάλιστα ο Sanders έχει ανεβάσει το κείμενο με το οποίο τότε προέβλεπε τι θα συμβεί αφού ανατραπεί ο Saddam Hussein! Επίσης, δεν προτείνει την αποχώρηση των στρατευμάτων από τη Μέση Ανατολή, υποστηρίζει ωστόσο ότι αν εκλεγεί θα προσπαθήσει να αλλάξει την ταυτότητα της Αμερικής.
Έχει πει χαρακτηριστικά η καμπάνια του δεν αφορά αυτά που η Αμερική πρέπει να κάνει ως χώρα αλλά το πώς η Αμερική πρέπει να είναι ως χώρα.
Και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην εμπλέκεται και στα ευρωπαικά ζητήματα! Πριν από περίπου ένα χρόνο, είχε στείλει επιστολή στην Christine Lagarde, τονίζοντας πως η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ δίνει ευκαιρίες για ανάκαμψη! Ανέφερε ότι «έχουμε πλέον την ευκαιρία να σταματήσουμε την κατρακύλα της Ελλάδας, της ευρωζώνης και του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Επέκρινε επανειλημμένα το ΔΝΤ, σημειώνοντας πως χρησιμοποιεί χρήματα αμερικανών φορολογούμενων για να επιβάλλει αυστηρή λιτότητα στους Έλληνες, μια λιτότητα αβάσταχτη για τον ελληνικό λαό. Τόνισε ότι οι περικοπές εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των μεγαλύτερων τραπεζών και των χρηματιστών τους και επιτείνουν τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και της πολιτικής αστάθειας. Υποστήριξε ότι πρέπει να σταματήσει η οικονομική εξουθένωση των χωρών που βρίσκονται σε συνθήκες κρίσης και ότι είναι αναγκαία μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική. Επεσήμανε ότι τέτοιες σκληρές πολιτικές μπορεί να οδηγήσουν στην άνοδο ακροδεξιών κομμάτων. Τελευταίο όσον αφορά τη χώρα μας, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι πως το καλοκαίρι τάχθηκε υπέρ του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.
Τη στήριξή τους στο Sanders φαίνονται να δηλώνουν έντονα τα φτωχά στρώματα της κοινωνίας, οι γυναίκες και η νεολαία. Αυτό φαίνεται και σε ιδεολογικό ακόμα επίπεδο, χωρίς να εστιάζουμε σε πρόσωπα. Σε έρευνα που διεξήχθη αποτυπώνεται η στροφή των νέων προς σοσιαλιστικές ιδεολογίες. Η έρευνα έδειξε ότι μόλις το 15% των πολιτών άνω των 65 ετών έχουν θετική άποψη για τον σοσιαλισμό. Ωστόσο, στις ηλικίες 18-29 το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 36%. Τη στήριξή τους στον Sanders έχει δηλώσει ανοιχτά πληθώρα νεαρών που θεωρούνται opinion leaders για τη γενιά τους. Για παράδειγμα μία από τις ομιλίές του άνοιξε το μοντέλο – ηθοποιός Emily Ratajkowski, η οποία υποστηρίζει ανοιχτά τις πολιτικές του Sanders και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχω εντυπωσιαστεί από την καμπάνια του. […] Μας υπενθυμίζει ότι αυτές οι εκλογές δεν είναι για το ποιος μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα να συμβούν για το ποιος έχει την περισσότερη εμπειρία. Και σίγουρα δεν έχουν να κάνουν με το φύλο του υποψηφίου».
Πολλοί συγκρίνουν τον Bernie Sanders με την περίπτωση του πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Ronald Reagan το 1980 στο ρεπουμπλικανικό σώμα. Ο τελευταίος όχι μόνο νικησε τον αντιπαλό του για το χρίσμα, αλλά έγινε και πρόεδρος των ΗΠΑ. Άραγε θα συμβεί το ίδιο και τον φετινό Νοέμβριο στο δημοκρατικό κομμα με υποψήφιο το Sanders; Θα καταφέρει ο τελευταίος να πάρει το χρίσμα μέσα από τα χέρια της Hillary που παλεύει να κρατηθεί στην κορυφή όσο περνάνε οι μήνες; God bless America and Only time will tell.