Η ιστορική σημασία μιας τέτοιας εξέλιξης είναι μεγάλη, καθώς θα πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλάζοντας την ισορροπία ισχύος των θεσμικών οργάνων, της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και την εν γένει οικονομική, κοινωνική και πολιτική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της.
Οι αισιόδοξες φωνές πιστεύουν ότι τυχόν αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα απελευθερώσει τις δυνάμεις ευρωπαϊκής ενοποίησης και εμβάθυνσης, εναντίον των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε πάντοτε ανασχετικός παράγοντας και τροχοπέδη. Στον αντίποδα, οι απαισιόδοξες φωνές ισχυρίζονται ότι η συμβολή του Ηνωμένου Βασιλείου στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι είναι ανεκτίμητη, λόγω της παγκόσμιας επιρροής του σε ζητήματα οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής, με αποτέλεσμα τη μείωση της εμβέλειας και της ισχύος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπροσθέτως, ορισμένοι κύκλοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για την αρχή του τέλους, διότι εφ’ εξής θα είναι πιο εύκολο και άλλα κράτη-μέλη να αποχωρήσουν από την Ευρωπαίκή Ένωση ή να απαιτήσουν προνομιακή μεταχείριση, οδηγώντας σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων. Τέλος, ο ευρωσκεπτικισμός που εκδηλώνεται ανοιχτά στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι παρών και σε άλλα κράτη-μέλη με την άνοδο ακραίων πολιτικών ομάδων, καθώς και εθνικιστικών και αντιευρωπαϊκών κομμάτων στη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Φινλανδία και σε άλλες χώρες, τα οποία ενοποιούνται χάρη στην αρνητική τους στάση στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα αξιώνοντας την επιστροφή στο Κράτος-Έθνος.
Αναφορικά με τις θεσμικές αλλαγές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτές αφορούν την αλλαγή του πολιτικού χάρτη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κυρίως λόγω της πιθανής αποχώρησης του Farage (επικεφαλής του UKIP) η οποία θα συμπαρασύρει το σύνολο των Βρετανών Ευρωβουλευτών. Επιπλέον, η πολιτική ομάδα του EFDD (“Ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας”) δεν θα έχει λόγο ύπαρξης, μετά την αποχώρηση των Βρετανών Ευρωβουλευτών από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς θα παραμείνει με 24 Ευρωβουλευτές που θα προέρχονται από 6 Κράτη-μέλη. Εν αντιθέσει, για το σχηματισμό πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτούνται τουλάχιστον 25 Βουλευτές που θα προέρχονται από 7 Κράτη-μέλη. Ως εκ τούτου, οι εναπομείναντες Ευρωβουλευτές οφείλουν να προσχωρήσουν σε άλλη πολιτική ομάδα και το πιθανότερο είναι να προτιμήσουν το ECR ή τους Μη-Εγγεγραμμένους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, επίσης, το σύστημα λήψεως αποφάσεων στο Συμβούλιο θα μετατραπεί σε ενισχυμένη πλειοψηφία (QMV), δεδομένου ότι αυτόματα αυξάνεται το ειδικό βάρος των 27 Κρατών-μελών και επέρχεται μείωση του αριθμητικού κριτηρίου του 65% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την αποχώρηση περίπου 60 εκατομμυρίων Βρετανών.
Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις ενός Brexit, η ενδεχόμενη αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου με μείωση του ΑΕΠ και κόστος να ισοδυναμεί με £3.200 ανά νοικοκυριό ετησίως έως το 2030, ενώ σε μια χειρότερη εκδοχή το κόστος μπορεί να φτάσει μέχρι και τις £5.000. Σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ, οι ζημιές στον τομέα του εμπορίου και της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι σημαντικές, όπως επίσης και σε ξένες επενδύσεις και την παραγωγικότητα του τόπου. Ήδη από το προηγούμενο τρίμηνο παρουσιάστηκε μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων εξαιτίας της έντονης φημολογίας περί Brexit. Από το φθινόπωρο του 2015, ακόμη, η λίρα υποχώρησε έναντι του ευρώ και του δολαρίου, καθώς και οι εμπορικοί εταίροι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θεωρούν το Ηνωμένο Βασίλειο ως χώρα προτεραιότητας για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών. Μια άλλη σημαντική πτυχή διευκολύνσεων που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ήτοι η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών, θα σταματήσει να υφίσταται και θα κλονίσει σημαντικά τις μετακινήσεις και την εγκατάσταση εργαζομένων, φοιτητών και επιχειρηματιών προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
Συνεπώς, είναι φανερό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και η αποχώρηση ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι ζωτικής σημασίας με επιπτώσεις σε θεσμικό, οικονομικό και σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα απαιτηθεί είτε νέα αναθεώρηση των Συνθηκών είτε σημαντική μετατροπή των υφισταμένων, με ταυτόχρονη ενίσχυση συγκεκριμένων πολιτικών.