To 1993 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ διακηρύσσει πλαίσιο ανάληψης δράσης κατά της βίας εναντίων των γυναικών. Ενώ το 1999, ορίζεται η 25η Νοεμβρίου ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Το επίσημο χρώμα που δίνεται για να τιμηθεί η συγκεκριμένη μέρα είναι το πορτοκαλί, εξού και οι πορτοκαλί κορδέλες που κοσμούν τα σήματα των τηλεοπτικών καναλιών ή οι πορτοκαλί αποχρώσεις που φωταγωγούν κτίρια ανά την υφήλιο τη συγκεκριμένη μέρα.
Προς μεγάλη απογοήτευση όλων αυτών όμως, περισσότερα από είκοσι χρόνια μετά, οι έρευνες συνεχίζουν να δείχνουν πως 1/3 γυναίκες έχει βιώσει ή θα βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή της, σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση, προερχόμενη κυρίως από κάποιον έμπιστο ερωτικό σύντροφό της. Σε μια γενεαλογική μεταφορά γιαγιάς-μητέρας-κόρης, ή μια οριζόντια μεταφορά μιας παρέας γυναικών, αυτό σημαίνει πως μια από τις τρεις υπήρξε ή θα υπάρξει θύμα κάποια μορφής βίας τουλάχιστον μια φορά.
Ας μιλήσουμε με αριθμούς
Οι γυναίκες παντού ανά τον κόσμο συνεχίζουν να πέφτουν θύματα βιασμού. Φυσικά αυτό δεν αποτελεί κάποιου είδους νοσηρό προνόμιο μόνο των μη Δυτικών κρατών. Μόλις ελάχιστες παραπάνω από 50 χώρες ωστόσο έχουν αναγνωρίσει τον βιασμό ως νομικά κολάσιμη πράξη.
Περίπου 140 εκατομμύρια γυναίκες και κοπέλες στον κόσμο έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, ενώ άλλες είναι καταδικασμένες να μη μορφωθούν ποτέ και να ζήσουν ολόκληρη τη ζωή τους σε κατάσταση αναγκαστικής δουλείας, είτε πουλημένες ως προϊόντα ανταλλακτικής αξίας για να προσφέρουν την εργασία τους σε ένα σπίτι ως έγκλειστες εργάτριες, είτε ως ανήλικες νύφες.
Το 70% των θυμάτων trafficking είναι γένους θυληκού.
Άλλες μορφές βίας που συχνά υφίστανται οι γυναίκες είναι η σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους δουλειάς αλλά και η παρενόχληση ανήλικων κοριτσιών στα σχολεία.
Τελευταία αλλά όχι λιγότερο σημαντική, είναι η ψυχολογική βία που ασκείται συχνά στις γυναίκες, η οποία ελλείψει στοιχείων είναι απροσπέλαστη σε παγκόσμιους αριθμούς. Σε επίπεδο τουλάχιστον Ευρωπαϊκής Ένωσης όμως τα θύματά της ανέρχονται στο 43% των γυναικών εκ των 28 κρατών μελών.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως οι πράξεις βίας δεν περιορίζονται μόνο στη σωματική βία, αλλά περιλαμβάνουν όλες τις μορφές σεξουαλικής, λεκτικής και συναισθηματικής κακοποίησης και παρενόχλησης. Οι γυναίκες έχουν κάθε δικαίωμα να υπερασπίζονται τον εαυτό τους ενάντια σε αυτές τις πράξεις βίας και να απολαμβάνουν την ασφάλεια από αυτές ως μέρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.