“Αν σε ένα πρόσωπο παρά την θέλησή του, του στερήσουν άλλοι ένα μέρος της ιδιοκτησίας του και του εισοδήματός του, όλοι θα πουν ότι αυτό είναι μια πράξη βίας. Μα από την στιγμή που αυτή η ληστεία θα ονομαστεί «είσπραξη άμεσων φόρων» πρόκειται μονάχα για εφαρμογή του νόμου.”
Ρόζα Λούξεμπουργκ, 14 Μαΐου 1902
Μετά από 112 χρόνια στην Ελλάδα του σήμερα αυτό το γεγονός το συναντάμε κατ’ εξακολούθηση τα τελευταία 5 χρόνια. Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πληθώρα φόρων, οι περισσότεροι από αυτούς αβάσταχτοι, στον βωμό της σωτηρίας της χώρας από την χρεωκοπία. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην Δ.Ε.Θ. πριν από λίγο καιρό περιείχαν και τον νέο προϋπολογισμό για το 2015 και τις ελαφρύνσεις που επρόκειτο να έρθουν για τους πολίτες. Εκ πρώτης όψεως όλα φαίνονται ρόδινα, ωστόσο ο προϋπολογισμός αυτός πρόκειται καθαρά για λαϊκισμό (κάτι που κατηγορεί συνεχώς ο Αντ. Σαμαράς τον Αλ. Τσίπρα) και κρύβει ψέματα τα οποία θέλει να αποκρύψει από τον ελληνικό λαό.
Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά:
Ψέμα 1ο : Το Α.Ε.Π. θα αυξηθεί κατά 2.9% προερχόμενο από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, τις ξένες επενδύσεις, και τις εξαγωγές.
Αυτή η ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης υπονοείται πως θα προέλθει από τις μειώσεις που εξήγγειλε ο Αντ. Σαμαράς στους φόρους. Είναι η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η μείωση στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, καθώς και οι διορθώσεις στην έκτακτη φορολόγηση των ακινήτων. Που είναι όμως οι φοροελαφρύνσεις σε αυτά; Μειώνουν τον υπέρογκα αυξημένο φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης που απειροελάχιστα μετριάζεται από την “συμβολική” μείωσή του. Μειώνουν επίσης την εισφορά αλληλεγγύης κατά 30% αλλά ουσιαστικά μονιμοποιούν αυτήν την κατ΄ευφημισμόν έκτακτη εισφορά καθώς επίσης μονιμοποιούν και την “έκτακτη” φορολόγηση των ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Όσον αφορά τις ξένες επενδύσεις προβλέπεται ότι θα έρθουν επενδύσεις το 2015 χωρίς ωστόσο να έχουν κάτι στα χέρια τους.
Ψέμα 2ο : Μείωση της ανεργίας κατά 2.6%.
Και αυτό το στοιχείο είναι αναληθές. Δεν σημαίνει ότι αυτό το 2.6% θα βρει εργασία στην Ελλάδα. Κυρίως σημαίνει είτε ότι έφυγαν αρκετοί Έλληνες στο εξωτερικό, κάτι που φανερώνουν και οι αρκετά ανεβασμένοι αριθμοί που έχουμε στα άτομα που μεταναστεύουν (ιδίως στους νέους), είτε ότι οι αυτοί που έψαχναν για εργασία σταμάτησαν και δεν ανανέωσαν την εγγραφή τους στο ΟΑΕΔ. Είναι ωστόσο και μερικά προγράμματα που δημιουργούν την ψευδαίσθηση της εργασίας στα άτομα, με μισθούς πενιχρούς, χωρίς ασφάλιση αλλά η κυβέρνηση φαίνεται να το ονομάζει αυτό “ανάπτυξη”.
Ψέμα 3ο : Μείωση του χρέους κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2014 εξαιτίας του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Για να επιτευχθεί όμως το πρωτογενές πλεόνασμα από την κυβέρνηση θα έρθουν μειώσεις στις πρωτογενείς δαπάνες. Πιο συγκεκριμένα, οι δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση και την περίθαλψη θα μειωθούν κατά 459 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2014. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί η χρηματοδότηση για τα ασφαλιστικά ταμεία, τον ΟΑΕΔ, τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία καθώς επίσης θα παραμείνει αμετάβλητο το κονδύλι για τις συντάξεις και τους μισθούς.
Αν όλα αυτά η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου θέλει να τα ονομάζει ανάπτυξη, νομίζω πως βρίσκονται σε έναν κόσμο παραισθήσεων. Δυστυχώς για όλους μας δεν θα βγούμε από τα μνημόνια όπως θέλουν να μας παρουσιάσουν, δεν θα υπάρξει μείωση της ανεργίας με την υπάρχουσα κατάσταση και σίγουρα δεν θα υπάρξει ανάπτυξη στην ελληνική κοινωνία. Θα μας πάρει χρόνια να βγούμε από τα μνημόνια και πρέπει κάποια στιγμή να κοιτάξουν τους Έλληνες πολίτες στα μάτια και να σταματήσουν τα ψέματα.
Νομίζω πως το αξίζουμε.