Με την μεταβολή του προϊσχύσαντος δικαίου για την ονοματοδoσία των τέκνων κατά το οποίο το τέκνο λάμβανε αυτοδικαίως το όνομα του πατέρα, σήμερα σύμφωνα με την νέα διάταξη του άρθρου 1505 ΑΚ οι γονείς προσδιορίζουν από κοινού το επώνυμο που θα δοθεί στο παιδί κατά την γέννηση του. Η εν λόγω πράξη τελείται, όταν πρόκειται οι γονείς να συνάψουν γάμο, με την υποβολή, ενώπιον αρμόδιου λειτουργού ή συμβολαιογράφου, κοινής αμετάκλητης για τον προσδιορισμό του επωνύμου δήλωσης των τέκνων που θα γεννηθούν. Το επώνυμο το οποίο επιλέγεται πρέπει να είναι είτε του ενός εκ των δύο γονέων είτε σύνθεση και των δύο με τον περιορισμό ότι τελικά δεν θα αποτελείται από περισσότερα από δύο επώνυμα.
Ποιο είναι όμως το πλαίσιο στην περίπτωση των τέκνων γεγενημένων εκτός γάμου;
Τα τέκνα που έχουν γεννηθεί χωρίς την σύναψη γάμου και κατ’ επέκτασιν δεν είναι αναγνωρισμένα αποκτούν κατ’ αρχήν το επώνυμο της μητέρας, σύμφωνα με την 1 παράγραφο του άρθρου 1506 ΑΚ.
Η παρούσα διάταξη περιλαμβάνει και την περίπτωση κατά την οποία η μητέρα συνάπτει ή έχει συνάψει γάμο με άνδρα ο οποίος δεν θεωρείται κατά τον νόμο πατέρας του παιδιού. Ο σύζυγος πλέον της μητέρας έχει το δικαίωμα κατόπιν σύνταξης συμβολαιογραφικού εγγράφου να δώσει το επώνυμο του στο τέκνο με αντικατάσταση του ονόματος που είχε λάβει ήδη αυτοδίκαια από την μητέρα του ή σε συνδυασμό με αυτό, αποκτώντας ως εκ τούτου το παιδί και δεύτερο επώνυμο. Η διαδικασία αυτή προϋποθέτει συμφωνία της μητέρας όσο και του παιδιού το οποίο όταν είναι ανήλικο θα πρέπει να εκπροσωπείται νόμιμα από ειδικό επίτροπο ορισμένο από το δικαστήριο προκειμένου η επιλογή της μητέρας και του συζύγου της να μην προσκρούει στα συμφέροντα του ίδιου όπως προβλέπει το άρθρο 1517 ΑΚ.
Ποια διαδικασία ακολουθείται αν τελεστεί γάμος των γονέων μετά την γέννηση του παιδιού;
Εφόσον οι γονείς τελέσουν γάμο μετά την γέννηση του παιδιού και ο γάμος συνδυαστεί με παράλληλη αναγνώριση του τέκνου από τον πατέρα η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, εφόσον το παιδί είναι ανήλικο, θα είναι η ίδια με αυτήν που έχει επικρατήσει για την γέννηση παιδιών εντός γάμου όπως αναφέρθηκε κατά το άρθρο 1505 ΑΚ.
Τι προβλέπεται στην περίπτωση αναγνώρισης του τέκνου μετά την γέννησή του;
Αν τελικά ο φυσικός πατέρας αναγνωρίσει το τέκνο, εκούσια ή δικαστικά, χωρίς να συντελεστεί γάμος υπάρχει η χρονική προθεσμία του ενός έτους από την ολοκλήρωση της αναγνώρισης να προστεθεί ή να δοθεί, με δήλωση στο Ληξιαρχείο, το πατρικό επώνυμο στο παιδί όπως προβλέπει η τρίτη παράγραφος του άρθρου 1506 ΑΚ. Σε περίπτωση παρ’ όλα αυτά που ο σύζυγος της μητέρας έχει ήδη δώσει το επώνυμο του στο παιδί, αυτό θα πρέπει να διατηρηθεί μέχρι την αναγνώριση από τον φυσικό πατέρα οπότε και το επώνυμο του ίδιου προστίθεται σε αυτό που είχε λάβει από την μητέρα του προκειμένου να μην αποκρύπτεται τελικά η πραγματική καταγωγή του παιδιού και από τους δυο του γονείς.