Μετά τα τελευταία ποσοστά που έλαβε η ΔΗΜ.ΑΡ στις ευρωεκλογές που έφτασαν το 1.21% η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος δεν είναι καθόλου θετική. Ο λαός έδειξε πως δεν εμπιστεύεται την σύγχυση που επικρατεί στο κόμμα και γι’αυτό τον λόγο το ΠΑ.ΣΟ.Κ και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α έσπευσαν αμέσως να βάλουν στο τραπέζι της ΔΗΜ.ΑΡ προτάσεις για επικείμενη συνεργασία. Ακόμα και σε αυτό το θέμα τα στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ είναι διχασμένα. Οι περισσότεροι βουλευτές του κόμματος είναι θετικοί στην συνεργασία με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α ενώ τα περισσότερα στελέχη φαίνονται να προτιμούν την συνεργασία με το ΠΑ.ΣΟ.Κ για την ανασυσπείρωση της κεντροαριστεράς που έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια.
Όσον αφορά την συνεργασία ΠΑ.ΣΟ.Κ και ΔΗΜ.ΑΡ από την μια υπάρχει η διαφαινόμενη επανένωση της κεντροαριστεράς και από την άλλη το πισωγύρισμα της ΔΗΜ.ΑΡ αφού είχε αποχωρήσει από την τρικομματική κυβέρνηση εξαιτίας του κλεισίματος της ΕΡΤ. Η Χ. Τρικούπη υποστηρίζει πως η κεντροαριστερά πρέπει να λειτουργήσει αυτόνομα από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και από την Δεξιά με σκοπό να αναδειχθεί σε τρίτο πόλο της πολιτικής σκηνής.
Από την άλλη μεριά η συνεργασία ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ΔΗΜ.ΑΡ διαφέρει κατά πολύ από την άλλη πρόταση που έχει στα χέρια του ο Φ. Κουβέλης. Εάν συνεργαστούν τα δυο κόμματα είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν αλλαγές στο κόμμα διότι θα εξαφάνιζε ορισμένα στελέχη και βουλευτές από την πολιτική σκηνή. Ωστόσο, η πρώτη επαφή που έγινε στις 31/7 ανάμεσα στα δύο κόμματα ήταν άκρως θετική και ουσιαστική όπως αποκάλυψαν στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. Ο κοινός στόχος των κομμάτων είναι η αντιμετώπιση της μνημονιακής πολιτικής των Σαμαρά-Βενιζέλου και η εφαρμογή της λαϊκής ετυμηγορίας. Βασική αδιαπραγμάτευτη θέση της ΔΗΜ.ΑΡ είναι η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ στο οποίο έχει ταχθεί υπέρ και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Επομένως, υπάρχουν πλέον τρείς επιλογές για τον Φώτη Κουβέλη. Είτε δέχεται την συνεργασία με το ΠΑ.ΣΟ.Κ, ανασυγκροτείται η κεντροαριστερά και δημιουργείται κάτι καινούριο που ωστόσο δεν θα διαφέρει πολύ και από την μνημονιακή πολιτική που υποστηρίζει ο Βενιζέλος άρα θα πρόκειται για ένα πισωγύρισμα του κόμματος αφού για αυτόν τον λόγο αποχώρησε από την κυβέρνηση, είτε δέχεται την συνεργασία με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και αλλάζει σελίδα θέτοντας ως πρωταρχικό τους στόχο την κατάργηση του μνημονίου. Επίσης, ο κ.Κουβέλης θα πρέπει να θέσει και τους προσωπικούς του στόχους αφού έρχονται και οι εκλογές για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ήταν μια καλή υποψηφιότητα αν τελικά συνεργαζόταν με την Κουμουνδούρου. Η τρίτη επιλογή της ΔΗΜ.ΑΡ είναι να παραμείνει όπως έχει και να συνεχίσει να αργοσβήνει μέχρι να χαθεί εντελώς από την πολιτική σκηνή. Τα εκλογικά ποσοστά που έλαβε δεν την αφήνουν καν να σκεφτεί την τρίτη επιλογή οπότε θα αναμένουμε να δούμε την στρατηγική που θα ακολουθήσει τελικώς. Είναι σίγουρο πάντως πως όποιο δρόμο και αν διαλέξει να ακολουθήσει η ΔΗΜ.ΑΡ θα έχουμε ριζικές αλλαγές στην πολιτική σκηνή.