Μετά λύπης μου παρατηρώ, πως ως επί το πλείστον το προσωπικό μου κίνητρο για τη συγγραφή ενός άρθρου στη σελίδα, αποτελεί η αποκατάσταση μιας παρεξήγησης ή μη κατανόησης της πραγματικής διάστασης ενός θέματος.
Βρίσκω τον εαυτό μου λοιπόν αντιμέτωπο με δεκάδες ειδήσεις, δημοσιεύσεις και κυρίως αναδημοσιεύσεις μιας απόλυτης παρεξήγησης της πολιτικής της Δανίας απέναντι στους πρόσφυγες τις τελευταίες ημέρες. Και φυσικά της αντίστοιχης υπόνοιας που κρύβουν αυτές οι κριτικές – ότι ποτέ δεν κοιτάμε την καμπούρα μας, που είμαστε και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, αλλά στεκόμαστε ως οι αυστηρότεροι κριτές των άλλων. Ίσως να είναι αυτή, η προσπάθειά μας να κρύψουμε την τραγική μας ανεπάρκεια πίσω από τα όσα κάνουν ή δεν κάνουν οι Άλλοι. Κάπως έτσι άλλωστε δομούμε το ποιοί είμαστε Εμείς.
Το παρασκήνιο της ιστορίας ξεκινά, από την ψήφιση νόμων από το Κοινοβούλιο της Δανίας, νόμων οι οποίοι σχετίζονται με το μεταναστευτικό και τις παροχές του δημόσιου συστήματος υγείας και εκπαίδευσης. Οι δημοσιεύσεις κάνουν λόγο για αποφάσεις που μείωσαν τα επιδόματα κατά 10%, περιόρισαν το δικαίωμα στην οικογενειακή επανένωση και για κατάσχεση των τιμαλφών των προσφύγων. Δεν έλλειψαν και οι διεθνείς επικρίσεις μεγάλων οργανισμών, όπως της Ύπατης Αρμοστείας, με κατηγορίες προς τη Δανία για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των παιδιών και των προσφύγων. Ενώ ακολούθησαν οι γνωστές υπερβολές, σύγκρισης και σύγκλισης των αποφάσεων της δανικής κυβέρνησης με το Γ’ Ράιχ και την αντιμετώπιση των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Δανία, από κοινού με τη Σουηδία, είναι οι δυο χώρες που σκλήρυναν τη στάση τους απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα, το οποίο πήρε τις μεγαλύτερες διαστάσεις του κατά το 2015. Γνώμη μου είναι, πως ακριβώς επειδή φημίζονται ως τα πλέον δομημένα κράτη, γνωρίζουν πολύ καλά ποιες είναι οι δυνατότητες των συστημάτων τους και η ανταπόκριση απέναντι στο θέμα είναι ανάλογη. Άλλωστε, όταν μιλάμε για επίλυση ενός ζητήματος, εννοούμε την χειροπιαστή παροχή υπηρεσιών και όχι απλώς το άνοιγμα συνόρων και έπειτα αδιαφορία για το που πηγαίνουν και τι κάνουν οι άνθρωποι αυτοί. Στο σημείο αυτό, δεν θα προβώ στον αναμενόμενο παραλληλισμό με γνωστές δηλώσεις πρώην Υπουργού.
Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη.
Οι ίδιοι οι Δανοί, δήλωσαν σύντομα πως το ψηφισμένο νομοσχέδιο, αποτέλεσε το πιο παρεξηγημένο νομοσχέδιο στην ιστορία της Δανίας. Το οποίο υποστηρίχθηκε τόσο από το αντι-μεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας, όσο και από τη Σοσιαλδημοκρατική Αντιπολίτευση.
Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα, στο CNN, της απολογίας του Jakob Ellemann Jensen, του κεντρο-δεξιού Φιλελεύθερου κόμματος όπου τόνισε και ο ίδιος το μέγεθος της παρεξήγησης.
Η δημοσιογράφος, τονίζει πως δεν είναι δυνατόν να αποσπώνται και να δημεύονται τα προσωπικά αντικείμενα αξίας, των πιο απεγνωσμένων ανθρώπων. Ενώ ο Jensen απαντά: «Η Δανία ανήκει στις χώρες που έχουν δεχτεί τους περισσότερους πρόσφυγες. Αποτελεί άλλωστε τον 8ο ευρωπαϊκό προορισμό γι’αυτούς.» Πράγματι μόνο το 2015 η Δανία δέχτηκε παραπάνω από 21 χιλιάδες πρόσφυγες, ενώ ξόδεψε το 2ο μεγαλύτερο ποσοστό επί του ΑΕΠ για ανθρωπιστική βοήθεια προσφύγων. «Διαθέτει ένα από τα πιο γενναιόδωρα συστήματα κοινωνικών παροχών, το οποίο ισχύει τόσο για Δανούς όσο και για τους πρόσφυγες».
Η πραγματικότητα είναι πως η Δανία προσφέρει στους πολίτες της ένα από τα πιο προηγμένα δημόσια συστήματα υγείας και εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο ως το πανεπιστήμιο. Προβλέπονται προγράμματα ενσωμάτωσης και εκμάθησης της γλώσσας. Με ό,τι φυσικά μπορεί να συνεπάγονται αυτές οι παροχές, ξεκινώντας από τα σημαντικότατα επιδόματα ανεργίας μέχρι και προβλέψεις συνταξιοδότησης. Όλα παρεχόμενα από την πολιτεία χωρίς καμιά οικονομική συμμετοχή για τους ενδιαφερόμενους.
Είτε είσαι Δανός, είτε πρόσφυγας, εφόσον διαθέτεις τα μέσα να καλύψεις μόνος κάποια από τα έξοδά σου τότε δεν μπορείς να ενταχθείς σε όλες τις παροχές του συστήματος, όπως για παράδειγμα τα επιδόματα στέγασης και τροφής. Ο μόνος όρος για να μπορεί κανείς να απολαύσει τις παροχές αυτές είναι να μετρηθεί από το κράτος το μέγεθος των αναγκών και να διαπιστωθεί εάν διαθέτεις τα χρήματα για στέγαση και φαγητό. Διαφορετικά, για να σε καλύψει το κράτος, θα πρέπει να παραιτηθείς της προσωπικής σου περιουσίας εάν αυτή ξεπερνά τις 10.000 κορώνες (DKK), με εξαίρεση φυσικά τα αντικείμενα συναισθηματικής αξίας (βέρες κλπ). Κανένας Δανός δεν λαμβάνει παροχές εάν η περιουσία του ξεπερνά τις 10.000 DKK. Στο σημείο αυτό ακριβώς αναρωτιέται κανείς, ποιο είναι το απάνθρωπο χαρακτηριστικό του νόμου, εκείνο άραγε που εξισώνει τους πρόσφυγες με τους πολίτες της χώρας;
Εκτός των άλλων… Εμείς εδώ μάλλον το κάνουμε καλύτερα!
Κατασκευάζουμε τους εαυτούς μας ως ήρωες και ανθρωπιστές, χωρίς να προσφέρουμε τίποτα σε αυτούς τους ανθρώπους, με εξαίρεση όσους κινητοποιούνται σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών που είναι ελάχιστοι, δαχτυλοδεικτώντας τις αποφάσεις άλλων την ίδια στιγμή που δεν έχουμε κανένα συγκροτημένο σχέδιο. Ούτε έχουμε ανοίξει κάποιον σοβαρό διάλογο, κοινωνικά και θεσμικά, για το ποιοι και πόσοι από τους πρόσφυγες που περνούν τα σύνορα, θα μείνουν στη δική μας χώρα, πως θα μάθουν τη γλώσσα, που θα απασχοληθούν και πως θα ενσωματωθούν.
4 σχόλια
ΔΗΛΑΔΗ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕΝΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΕΡΕΙΠΙΟ ΠΟΥ Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΑΞΙΑ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ 10.000 ΚΟΡΩΝΕΣ Ή ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ 10.000 ΚΟΡΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΨΑΧΤΕΙΤΕ ΛΙΓΑΚΙ? ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ? ΜΗΠΩΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ?
ΜΗΠΩΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΔΑ) ΝΑ ΖΗΤΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ?
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙΤΕ ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ ΜΕ 10.000 ΚΟΡΩΝΕΣ.
ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙ.
Οτιδήποτε έχει γραφτεί στο παραπάνω άρθρο, αναφορικά με τη Δανία, έχει γραφτεί βασισμένο στις επίσημες θέσεις και στάσεις της δανικής κυβέρνησης. Άλλωστε παραπέμπω στην αντίστοιχη συνέντευξη εντός του κειμένου. Πιστεύω λοιπόν πως δεν αναπαράγω καμιά προπαγάνδα.
Το αν στέκεστε κριτικά απέναντι σε ένα πολύ καλά οργανωμένο κράτος και στις παραπάνω πολιτικές, οι οποίες καταφέρνουν τελικά να ενσωματώσουν πολύ πιο επιτυχημένα από εμάς τους πρόσφυγες που ζητούν την προστασία τους, είναι ένα άλλο θέμα.
Το άρθρο γράφτηκε άλλωστε σε αντιπαραβολή με τις κυρίαρχες ιστορίες που αναπαρήχθησαν “για πλιάτσικο σε βάρος των προσφύγων” οι οποίες σαφώς δεν στέκουν.
Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος του σχολίου σας και την προσωπική επίθεση εναντίον μου, κάντε την αυτοκριτική σας.
Κύριε Σπύρο χωρίς το θάρρος του επωνύμου σας:
Είστε απ΄ό,τι βλέπω έτοιμος να κρίνετε όχι απλά με αυστηρότητα αλλά και με έπαρση ΣΥΡΙΖΑίικης απεχθούς αριστερίλας.
Γιατί τίποτα από όσα “καταλάβατε” δεν γράφει ή υπονοεί η αρθρογράφος, απλά ήσασταν έτοιμος να “καταλάβετε” αυτό στο οποίο είστε εγκλωβισμένος.
Όποιος διαφωνεί μαζί σας είναι…. ακροδεξιός!
Μα τότε και σεις είστε ακροδεξιός αφού διαφωνείτε μαζί μου αρκεί να το ισχυριστώ!
Επί της ουσίας τώρα:
Το Δανέζικο κράτος εφαρμόζει την νομοθεσία του τόσο στους Δανούς πολίτες όσο και στους πρόσφυγες ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΑΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.
Δικαίωμά μας είναι να μας αρέσει ή να μην μας αρέσει η νομοθεσία τους και να εκφράζουμε τη συμφωνία ή τη διαφωνία μας.
Με επιχειρήματα όμως.
Είναι επιχειρήματα όσα αναφέρει η αρθρογράφος σε αντίθεση με όσα αναφέρετε εσείς που είναι κραυγές και προσωπικές προσβολές.
Και κάτι τελευταίο:
Αν οι συμπολίτες μας στα νησιά αξίζουν πραγματικά Νόμπελ Ειρήνης δεν μπορώ να πω το ίδιο για την Ελληνική Διοικητική Μηχανή και την κυβέρνηση που ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΣΤΩ ΤΟ 1/10 ΑΥΤΏΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΈΡΟΥΝ ΚΡΑΤΗ ΟΠΩΣ Η ΔΑΝΙΑ Η ΣΟΥΗΔΙΑ Ο ΚΑΝΑΔΑΣ κ.α.
Αυτά προς το παρόν.
10.000 δανικές κορώνες δωρίσθηκαν στο Ίδρυμα Καρδιάς Παίδων
30 Αυγούστου 2011
Το Ίδρυμα Καρδιάς Παίδων στο Γκλάντσεϊξ της Δανίας είναι ο αποδέκτης μίας επιταγής 10.000 δανικών κορωνών, το αντίστοιχο των 1342,41 ευρώ, για το έργο τους για παιδιά με καρδιακά προβλήματα.
Η ετήσια Ημέρα Υγείας του Γκλάντσεϊξ αυτού του έτους έγινε σε συνεργασία με τη DaneAge, το Κέντρο Καρκίνου, το Ίδρυμα Καρδιάς και την Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών (Μορμονική Εκκλησία) στο Μάγκλεγκαρντς Αλλέ. Καθώς οι συμμετέχοντες πέρασαν τις καθορισμένες τοποθεσίες ενός χιλιομέτρου, κατά μήκος της πορείας που περνούσε μέσα από το Ούτερσλεβ Μόουζες, οι δωρεές αντιστοιχούσαν στο Ίδρυμα Καρδιάς Παίδων. Μέχρι το τέλος της εκδηλώσεως, παρουσιάσθηκε μία επιταγή 10.000 δανικών κορωνών.
Η δήμαρχος του Γκλάντσεϊξ, Κάριν Σόμπεργκ Χολστ, καλωσόρισε τους πάντες και ευχήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες κάθε καλό στον περίπατό τους. Ύστερα από τον περίπατο, όλοι ήσαν προσκεκλημένοι να επισκεφθούν θαλαμίσκους του Ιδρύματος Καρδιάς, προκειμένου να τους πάρουν την πίεση, να δοκιμάσουν έναν απινιδωτή και να μάθουν για το τοπικό “hjertesti” (μονοπάτι της καρδιάς). Ο θαλαμίσκος του Κέντρου Καρκίνου εξήγησε τη σημασία της καλής διατροφής και ο θαλαμίσκος του DaneAge χαιρόταν με τη μεγάλη υποστήριξη που είχαν για το έργο τους και τις πολλές τοπικές δραστηριότητες στο Γκλάντσεϊξ. Ο θαλαμίσκος της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών παρουσίασε πληροφορίες επί της σημασίας της υγείας και το έργο της για την πρόληψη προβλημάτων εθισμού. Παρετέθη γεύμα πριν από μία διάλεξη η οποία εκφωνήθηκε από την οικογενειακή σύμβουλο Λόλα Γένσεν, μία προσωπικότητα της τηλεοράσεως. Έκανε λόγο περί συμβουλών στην οικογενειακή ζωή και σε μία αστεία παρουσίαση, περιέγραψε τους πολλούς διαφορετικούς ρόλους στην οικογένεια.