Φέτος, όπως και κάθε χρονιά, καταλήγουμε να συζητάμε για τις παρελάσεις μόλις έρθει ο Οκτώβρης. Με το κυριότερο ερώτημα που μας κάνει με τις ώρες να διαφωνούμε, να είναι κυρίως το ποιος πρέπει να κρατά την ελληνική σημαία; Εδώ εγείρονται δύο ζητήματα, το θέμα της αριστείας και το θέμα της καταγωγής.
Το θέμα της αριστείας συζητήθηκε πάρα πολύ έπειτα από την απόφαση να υπάρχουν κληρώσεις για το θέμα του σημαιοφόρου. Εδώ τα πράγματα, όμως, κάπως μπερδεύονται. Ναι μεν υπήρχαν και πριν κληρώσεις αλλά μιλάμε για κληρώσεις με συμμετοχή πολύ μικρή, σχεδόν 10-15 άτομα, τα οποία και είχαν τους υψηλότερους βαθμούς. Για πολλά παιδιά το να είναι σημαιοφόροι θεωρείται ως μια επιβράβευση για τη συνέπεια τους στα μαθήματα. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για παιδιά και όλοι μας ως παιδιά πάντα επιζητούσαμε με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο κάποια επιβράβευση στο σχολείο. Η ένταση που δημιουργήθηκε είχε να κάνει με την πιθανότητα να είναι σημαιοφόρος ένα παιδί το οποίο θα αδιαφορεί στα μαθήματα. Προσωπικά πιστεύω ότι το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν αυτό που προκαλούσε την δυσαρέσκια των γονιών παρά αν κάποιο παιδί δεν είναι σε κάποια μαθήματα άριστο. Βέβαια, αυτό είναι ένα θέμα του οποίου η λύση θα πρέπει να βρίσκεται εντός των σχολείων και όχι να είναι υπεύθυνο το Υπουργείο Παιδείας. Αλλά κάτι τέτοιο ίσως δεν είναι τόσο μείζονος σημασίας.
Το άλλο καίριο ζήτημα είναι η καταγωγή. Παιδιά με καταγωγή από τη Γεωργία, την Αλβανία, Αφρικανικές και άλλες χώρες έχουν σηκώσει πολλάκις την ελληνική σημαία τα τελευταία χρόνια. Παιδιά τα οποία γεννήθηκαν και μεγαλώνουν σε αυτή την χώρα, και ακόμα μετά από τόσο καιρό κάποιοι θεωρούν ότι αυτά τα παιδιά δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κρατάνε τη σημαία. Θα σας απογοητεύσω φίλοι μου αλλά αυτοί οι μαθητές έχουν το δικαίωμα όπως όλοι μας! Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε αυτή τη χώρα, και όπως έλεγε και ο Ισοκράτης «Έλληνες είναι όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας». Συνάμα λοιπόν, εφόσον ένα παιδί από αλλοδαπούς γονείς μετέχει της ελληνικής παιδείας όπως και τα παιδιά ελληνικής καταγωγής, τότε δεν υπάρχει κάποιος λόγος να ΜΗΝ έχει το δικαίωμα να κρατήσει την ελληνική σημαία στις εθνικές παρελάσεις. Τώρα αν κάποιοι θεωρούν το “αιμα” ως κύριο παράγοντα για κάποιον/α να σηκώσει τη σημαία ας μείνουν σε αυτές τις συντηριτικές τους απόψεις. Βέβαια η “κωλοτούμπα” είναι κάτι που στην Ελλάδα κοντεύει να γίνει εθνικό άθλημα καθώς γίνεται ο χαμός όταν ένας απλος μαθητής αλβανικής καταγωγής σηκώσει την ελληνική σημαία αλλά όταν μιλάμε για έναν αθλητή παγκόσμιας κλάσης με Νιγηριανούς γονείς τότε φυσικά και μπορούμε να το αποδεχτούμε και να νιώσουμε εθνική υπερηφάνεια.
Ήρθε η ώρα να κατανοήσουμε, λοιπόν, ότι το ζήτημα αυτό έχει ξεπεράσει τα όρια της λογικής. Πραγματικά το να έχουμε φτάσει 2017 και να ασχολούμαστε τόσο πολύ για το ποιος θα έχει το δικαίωμα να γίνει σημαιοφόρος, δείχνει το πόσο πίσω είμαστε. Ας καταλάβουμε ότι κάποια στιγμή έχουμε σοβαρότερα προβλήματα σαν κοινωνία και σαν χώρα, μπας και προχωρήσουμε.