Μεταρρυθμίσεις και αξιολoγήσεις είναι δύο λέξεις που ακούγονται πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό από δημοσιογράφους και πολιτικούς. Ειδικά για τον αρμόδιο υπουργό οι αξιολογήσεις των δημοσίων υπαλλήλων αποτελούν καθώς φαίνεται μεγάλο πονοκέφαλο αφού ακόμα και κάποιοι από τους δήμους και περιφέρειες αρνούνται να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη από το υπουργείο διαδικασία και να παραδώσουν σε αυτό τα αντίστοιχα αποτελέσματα.
Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: Πρέπει να γίνουν οι αξιολογήσεις των δημοσίων υπαλλήλων; Αν ναι πως πρέπει η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα αυτών των αξιολογήσεων;
Αρχικά, η διαδικασία των αξιολογήσεων είναι μια διαδικασία που θα έπρεπε να έχει πράξει το ελληνικό δημόσιο εδώ και πολλά χρόνια. Κάθε κράτος οφείλει να ελέγχει τους υπαλλήλους του ως προς την εγκυρότητα των δικαιολογητικών που καταθέτουν, τις υπηρεσίες που αυτοί παρέχουν καθώς και στον τρόπο με τον οποίο ασκούν τα καθήκοντα τους. Για παράδειγμα κάποιος ο οποίος εργάζεται επί χρόνια με πλαστά πτυχία ή κάποιος ο οποίος χρηματίζεται προκειμένου να παρέχει τις υπηρεσίες για τις οποίες έχει διοριστεί από το κράτος δεν χρήζει αμφισβήτησης ότι πρέπει όχι μόνο να απολυθεί αλλά και να επιβαρυνθεί με τις ανάλογες από τη δικαιοσύνη κυρώσεις και ποινές.
Από την άλλη πλευρά, ως προς τον τρόπο με τον οποίο πρέπει η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει αυτές τις αξιολογήσεις δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθούν για μαζικές απολύσεις μόνο και μόνο για να μαζευτεί ο μαγικός προβλεπόμενος από την τρόικα αριθμός των εργαζομένων οι οποίοι πρέπει να απολυθούν. Θα πρέπει, αντίθετα, να υπάρξει εμπεριστατωμένος έλεγχος όλων των στοιχείων και στην περίπτωση που κριθεί ότι κάποιος εργαζόμενος αδίκησε εις βάρος του ελληνικού δημοσίου τότε να υπάρξει η ανάλογη μεταχείριση του με την παραπομπή του στην ελληνική δικαιοσύνη και φυσικά την απομάκρυνση του από τη θέση του στη περίπτωση που οι κατηγορίες είναι ανάλογες για μία τόσο βαριά απόφαση.
Από τη μεριά τους οι δήμοι και οι περιφέρεις κάτω από ένα κλίμα συνεργασίας θα πρέπει με ομαδικό πνεύμα να συνεργάζονται για την επιτυχή ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που θα έπρεπε να είχε λάβει χώρα εδώ και πολλή καιρό στη χώρα μας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες σαφώς δεν πρέπει να γίνονται φερέφωνα της κεντρικής κυβέρνησης αλλά ούτε και πρέπει να το παίζουν “επαναστάτες” και να ακολουθούν την εντελώς αντίθετη πορεία και κατεύθυνση.
Συμπερασματικά λοιπόν οι αξιολογήσεις των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα είναι ένα μεγάλο αγκάθι. Θα πρέπει σαφώς να γίνουν κάτω όμως από ορισμένες προϋποθέσεις και όχι αυθαίρετα μόνο και μόνο για να απολυθούν μερικές χιλιάδες κόσμος από την θέση τους. Κύριο μέλημα τους θα πρέπει να είναι η διαφάνεια και η εντιμότητα του δημοσίου τομέα και συνεπώς η τιμωρία όσων όντως αποδειχθούν ένοχοι. Οι αξιολογήσεις είναι ένα μέτρο το οποίο θα πρέπει να εφαρμοσθεί, όχι μόνο τώρα στην Ελλάδα αλλά από την όποια κυβέρνηση θέλει λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη, τη διαφάνεια και την εντιμότητα και δεν προτάσσει το ατομικό και κομματικό συμφέρον κανενός.