Τα τελευταία χρόνια η χρήση του διαδικτύου και των social media έχει κυριαρχήσει στη ζωή μας και έχει αναδειχθεί στο σημαντικότερο ίσως σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας. Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (twitter, facebook) έχουν εδραιωθεί ως ένας αξιόλογος τρόπος επικοινωνίας κυβερνήσεων και οργανισμών και αποτελούν σημαντικό παράγοντα δημόσιας πολιτικής. Πρόσφατα μια ανταλλαγή tweet μεταξύ των υπουργών εξωτερικών της Ρωσίας και της Σουηδίας καθώς και του πρέσβη της Αυστραλίας αποτελούν ένα δείγμα της ισχύος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αναπόσπαστο τμήμα της διπλωματικής λειτουργίας.
Όλα ξεκίνησαν με μια ανάρτηση του ρώσου υπουργού εξωτερικών Λαβρόφ, στον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου εξωτερικών της Ρωσίας στο twitter, χρησιμοποιώντας αρσενική αντωνυμία αναφερόμενος στην γυναίκα υπουργό εξωτερικών της Αυστραλίας Julie Bishop.
#Lavrov: The Australian FM’s idea not to invite Russia to the G20 summit is not surprising but he should not lose sight of its principles
— MFA Russia ?? (@mfa_russia) September 2, 2014
Το διαδικτυακό σχόλιο του υπουργού εξωτερικών της Σουηδίας Carl Bildt, αποτέλεσε απάντηση στο λάθος του Λαβρόφ σημειώνοντας ότι ως υπουργός εξωτερικών θα έπρεπε να γνωρίζει το φύλο του υπουργού εξωτερικών της Αυστραλίας.
@mfa_russia You should know that Australia FM @JulieBishopMP is not a “he”. Fairly basic.
— Carl Bildt (@carlbildt) September 2, 2014
Στη συνέχεια ο πρέσβης της Αυστραλίας στη Ρωσία ευχαρίστησε τον υπουργό των εξωτερικών της Σουηδίας για την παρέμβαση του διανθίζοντας μάλιστα την απάντηση του με αναφορά σε μία παλαιότερη ανάρτηση του εκπροσώπου του Καναδά στο ΝΑΤΟ, γράφοντας ότι «τα σύνορα και τα φύλα είναι λίγο μπερδεμένα τελευταία».
@carlbildt @mfa_russia @JulieBishopMP Thanks Carl! Borders, genders – all a bit confusing right now!
— Peter Tesch (@PosolAustralia) September 2, 2014
Geography can be tough. Here’s a guide for Russian soldiers who keep getting lost & ‘accidentally’ entering #Ukraine pic.twitter.com/RF3H4IXGSp
— Canada at NATO (@CanadaNATO) August 27, 2014
Αυτή λοιπόν η ανταλλαγή μηνυμάτων παρατηρούμε πως τράβηξε τη προσοχή καθιστώντας την ένα φόρουμ πραγματικής επικοινωνίας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αποκτήσει νέα μορφή και νέα βαρύτητα στη διάδοση απόψεων και θέσεων ακόμη και στη διπλωματία. Όπως έχουν εξελιχτεί τα μέσα, η λεγόμενη ψηφιακή διπλωματία δε χρειάζεται πλέον να γίνεται σε επίσημη γλωσσά και κεκλεισμένων των θυρών. Η νέα αυτή μορφή προσθέτει, χωρίς να εκτοπίζει την αξία και τη δράση της παραδοσιακής διπλωματίας, μια πιο προσωπική και άμεση προσέγγιση των θεμάτων και είναι διαθέσιμη σε ένα κοινό ευρέος φάσματος, όπως τους εκπροσώπους κυβερνήσεων και χωρών αλλά και όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Επιπλέον προτρέπει και επιτρέπει τη δημιουργία διαλόγου αφού το twitter αποτελεί ένα πρώτο βήμα στη ψηφιακή διπλωματία. Προϋπόθεση αυτής, τα μηνύματα να είναι οργανικά, τολμηρά και ενδιαφέροντα ώστε να καταστεί εφικτό το άνοιγμα μιας παγκόσμιας συζήτησης.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η παρουσία του internet και ιδιαίτερα των social media δεν είναι παροδική ούτε μια μόδα που θα ξεπεραστεί στους επόμενους μήνες ή χρόνια. Είναι ένας νέος τρόπος επικοινωνίας, ένα αποτελεσματικό εργαλείο άσκησης πολιτικής και διπλωματίας. Επιτρέπει μια πιο άμεση επαφή με όλο τον κόσμο και για αυτό δε θα πρέπει να υποτιμούμε την βαρύτητα όσων αναγράφονται αφού μπορούν να έχουν μη αναμενόμενες ή ακόμα και ανεπιθύμητες συνέπειες. Όπως επισημαίνει και ο Nicco Mele* σχετικά με το twitter «αυτές οι λέξεις (στο twitter) έχουν βαρύτητα».
*Καθηγητής στο Harvard’s Kennedy School of Government και συγγραφέας του “The End of Big: How The Internet Makes David The New Goliath.”