Εξήντα έξι ώρες και ένα παιχνίδι για γερά νεύρα είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός του σήριαλ με την ονομασία “Τηλεοπτικές άδειες”. Έπρεπε να γίνει ο διαγωνισμός; Ήταν σωστή η διαδικασία που ακολουθήθηκε; Το βασικό ερώτημα που προκύπτει από την όλη διαδικασία είναι ένα μεγάλο “Γιατί;”.
Αποδεχόμενοι το γεγονός πως όλα τα τηλεοπτικά κανάλια δεν είχαν άδειες και λειτουργούσαν ενάντια των όσων ορίζονται από το σύνταγμα, γιατί η διαδικασία αδειοδότησης των καναλαρχών να μην γίνει από το βάσει συντάγματος αρμόδιο όργανο (ΕΣΡ); Ουδεμία σχέση δεν θα έπρεπε να έχει με τη διαδικασία καμία κυβέρνηση, κανένα κόμμα, κανένας αρμόδιος υπουργός.
Συνεχίζοντας την επιχειρηματολογία και με το σκεπτικό πως το ελληνικό δημόσιο επεδίωξε να βάλει ζέστο χρήμα στα ταμεία του, ποιός ο λόγος να μην πάρουν όλα τα κανάλια την νόμιμη άδεια πληρώνοντας βέβαια το αντίστοιχο ποσό; Γιατί ο αριθμός των αδειών να είναι περιορισμένος και οι διαθέσιμες άδειες να είναι μόνο τέσσερις;
Από την διαδικασία νομιμοποίησης τεσσάρων μόνο καναλιών περίπου δύο χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν στην ανεργία καθώς και πολλά χρήματα που χρωστούν προς τις τράπεζες και το ελληνικό δημόσιο τα κανάλια που δεν πήραν την άδεια δεν επρόκειτο να πληρωθούν ποτέ.
Η διαδικασία αυτή ήταν μία διαδικασία που είχε πολλά κενά όπως και παραλείψεις. Παρακολουθήσαμε επί τρεις μέρες την Γενική Γραμματεία να έχει μετατραπεί σε ένα φρούριο. Ένα φρούριο που αυτοί που ήταν απ’έξω το μοναδικό πράγμα που έβλεπαν ήταν το αυτοκίνητο που μετέφερε φαγητό σε αυτούς που βρίσκονταν μέσα. Και από την αντίθετη πλευρά, αυτοί που ήταν μέσα δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα χωρίς τη συνοδεία κάποιου αστυνομικού.
Βλέποντας λοιπόν αυτή την εικόνα γεννάται το ερώτημα. Γιατί τόση μυστικοπάθεια; Γίνεται όντως για λόγους διαφάνειας ή μήπως εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα; Το επιχείρημα αυτό ενισχύεται αν κάποιος αναρωτηθεί και τα ποσά που έδωσε ο κάθε επιχειρηματίας για να καταφέρει να είναι μέσα στους τέσσερις καθώς και το συνολικό τίμημα της όλης διαδικασίας.
Το βασικό όμως ερώτημα τώρα είναι τί θα γίνει τις επόμενες μέρες; Ο διαγωνισμός τελείωσε και αυτοί που προσέφεραν τα περισσότερα πήραν τις άδειες χωρίς να μετρήσει κάποιο άλλο κριτήριο πέρα από τον πόθεν έσχες αυτών των χρημάτων που δόθηκαν. Και ακόμα και για αυτό φαίνεται να έχουν παρουσιαστεί κενά στη διαδικασία ελέγχου. Είναι λογικό, η στάση των καναλιών που έμειναν εκτός να φέρει μεγάλες αναταραχές στο τηλεοπτικό τοπίο.
Μήπως ο τελευταίος λόγος θα δοθεί από τα δικαστήρια του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού;