Με αφορμή τις επικείμενες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα ήταν αναγκαίο να αναπτύξουμε ένα σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει την εκλογική διαδικασία και κατά συνέπεια τα αποτελέσματα αυτής και δεν είναι άλλο από την αποχή που παρατηρείται κατά τη διάρκεια μίας εκλογικής αναμέτρησης τόσο από τους νέους όσο και από ηλικιωμένους ηλικίας 65 ετών και άνω.
Το σύνηθες επιχείρημα που χρησιμοποιείται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ότι δεν ψηφίζω λόγω αγανάκτησης, κοινώς επειδή όλοι λένε ψέματα. Αυτό παρατηρείται κυρίως σε ηλικιωμένους που αγανακτισμένοι από την εικόνα του πολιτικού συστήματος προτιμούν αντί να μεταβούν στην κάλπη και να ψηφίσουν έστω και κάποιο μικρό κόμμα, να μην συμμετέχουν καθόλου στην όλη διαδικασία. Βέβαια ας μην ξεχνάμε και το γεγονός ότι και αυτοί οι οποίοι προσέρχονται στις κάλπες προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους καθήκον σε μεγάλο βαθμό ψηφίζουν προσκολλημένοι σε ιδεολογικές ταμπέλες του παρελθόντος.
Ωστόσο αρκετά ανησυχητική είναι η ύπαρξη τάσεων αποχής για τον ένα ή τον άλλο λόγο από νέους. Πολλές φορές βλέπουμε νέους όχι μόνο να μην συζητούν και να αδιαφορούν για θέματα πολιτικής αλλά και να μην ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα ως ένδειξη όχι τόσο διαμαρτυρίας αλλά ανικανότητας να καταλάβουν κάποια πράγματα και κατά συνέπεια να κατασταλάξουν στο τι από αυτά που ακούν τους αντιπροσωπεύει και κατά συνέπεια να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με ανάλογο τρόπο.
Το ανησυχητικό είναι ότι το φαινόμενο της αποχής παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό και σε φοιτητές. Είναι απαράδεκτο να ακούς από έναν φοιτητή ότι δεν τον ενδιαφέρει μία εκλογική αναμέτρηση και κατά συνέπεια δε συμμετέχει σε αυτήν. Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να παθιάζεται με ένα κόμμα αλλά η συμμετοχή στις εκλογές κρίνεται απαραίτητη. Είναι άλλο πράγμα η συμπόρευση με ένα κόμμα και άλλο η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και επ’ουδενί δεν θα πρέπει να συγχέουμε αυτά τα δύο.
Συμπερασματικά λοιπόν το φαινόμενο της αποχής είναι ένα σημαντικό θέμα σε μία εκλογική μάχη. Κανένας δεν θα πρέπει να μένει αμέτοχος για τον έναν ή τον άλλο λόγο. Εξάλλου σε μία δημοκρατία δεν μπορεί να εκλέγονται αντιπρόσωποι με το μισό πληθυσμό να είναι απών από τις κάλπες. Είναι υποχρέωση του καθενός να ασκεί ελεύθερα και με συνείδηση το εκλογικό του δικαίωμα. Είναι, λοιπόν, κάτι το οποίο θα πρέπει να διδάσκεται από μικρή ηλικία ακόμα και με την εισαγωγή μαθήματος πολιτειακής παιδείας στα σχολεία.
1 σχόλιο
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ….ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΤΙΘΕΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ..ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΜΗΣ ΩΣΤΟΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΤΟΠΙΖΕ ΚΑΠΟΙΟΣ,ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΕΙΝΑΙ Ο ΓΗΡΑΙΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ…ΤΑ ΠΕΡΗΦΑΝΑ ΓΗΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ,ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΔΙΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΙΚΛΕΙΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΩ,ΑΛΑ ΠΑΛΑΙΑ….ΔΥΣΤΥΧΩΣ,Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΤΟΥΤΗ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗ ΧΩΡΑ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΟΔΕΥΣΕΙ..