Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με πολλές εντάσεις και δύο μεταβατικούς προέδρους το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ολοκλήρωσε τη διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών και πλέον έχει πρόεδρο εκλεγμένο από τη βάση του κόμματος. Ωστόσο η είδηση δεν είναι η ολοκλήρωση των εκλογών αλλά το πρόσωπο που τελικά κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές και να γίνει ο νέος πρόεδρος του κόμματος. Και το όνομα αυτού, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρόλο που πρώτος είχε θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος δεν θα μπορούσε εύκολα να πει κάποιος ότι ήταν από τα φαβορί ούτε στην αρχή αλλά ούτε και μετά όταν τελικά όλα έδειχναν ότι αντί του Απόστολου Τζιτζικώστα θα είναι εκείνος απέναντι από τον Εύαγγελο Μεϊμαράκη στο δεύτερο γύρο των εκλογών.
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης παρά τη φανερή στήριξη που είχε από το στρατόπεδο του Καραμανλή όπως φαίνεται δεν ήταν αρκετή για να κερδίσει τις εκλογές . Ο Μητσοτάκης όχι μόνο δεν έχασε σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά του, όχι μόνο πήρε και την στήριξη των άλλων δύο υποψηφίων του πρώτου γύρου αλλά κατάφερε να ”τραβήξει” ψήφους και από το στρατόπεδο του κ. Μεϊμαράκη.
Άλλος ένας παράγοντας της νίκης αυτής είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έμεινε μόνο στα σταθερά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αλλά έκανε άνοιγμα και σε άλλους χώρους. Έφερε ψηφοφόρους που στις εκλογές είχαν ψηφίσει το κόμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ή άλλα κόμματα όπως το Ποτάμι ή ακόμα και το ΠΑΣΟΚ. Πώς ωστόσο το κατάφερε αυτό;
Εδώ σημαντικός παράγοντας υπήρξαν οι συνεργάτες του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας που τον στήριξαν με κάθε τρόπο εώς και την τελευταία στιγμή πριν κλείσουν οι κάλπες. Αυτό το οποίο έκαναν δεν ήταν να αλλάξουν τη γνώμη των ψηφοφόρων αλλά έπειθαν νέα καινούργια πρόσωπα να πάνε να ψηφίσουν. Αυτός ίσως είναι και ένας από τους παράγοντες που δικαιολογεί μία τόσο μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές.
Τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη για τη Νέα Δημοκρατία είναι μία τακτική πολλών μεταρρυθμίσεων ώστε η Νέα Δημοκρατία να γίνει ένας μεγάλος κεντροδεξιός χώρος με γνώμονα φυσικά την Ευρώπη. Λόγω του νεαρού της ηληκίας του θα μπορούσαμε να πούμε ότι ίσως και να το καταφέρει, δηλαδή να δούμε τη μεγάλη αλλαγή. Ένα ερώτημα ωστόσο το οποίο θα απαντηθεί στο μέλλον είναι αν θα υπάρξει και ποια θα είναι η σχέση του με τη κυβέρνηση καθώς και τι είδους αντιπολίτευση θα κάνει; Μία σύντομη απάντηση στο ερώτημα αυτό θα δοθεί όταν υπάρξει μία πρώτη συνάντηση του νέου προέδρου με τον πρωθυπουργό της χώρας.
Το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη για κάποιους υπήρξε θετικός και για κάποιους άλλους αρνητικός παράγοντας. Το αποτέλεσμα ωστόσο της κάλπης καθώς και το πάνω από 51% που συγκέντρωσε δεν φαίνεται να δείχνουν ότι το όνομα ήταν ένας αρνητικός παραγόντας στην εκλογή του. Βεβαία ακόμα και τώρα που οι εκλογές τελείωσαν υπάρχουν φωνές οι οποίες φαίνονται δυσαρεστημένες φανερώνοντας ως επιχείρημα την οικογενειοκρατία για ακόμα μία φορά.
Συμπερασματικά λοιπόν ένα μεγάλο κεφάλαιο έκλεισε για τη γαλάζια παράταξη και ένα ακόμα μεγαλύτερο ανοίγει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να κέρδισε τις εκλογές με αγώνα και να ”διέλυσε” στην κυριολεξία τόσο το μπλοκ Σαμαρά στον πρώτο γύρο όσο και το μπλοκ του Καραμανλή στο δεύτερο, ωστόσο το έργο του από εδώ και πέρα είναι πολύ μεγαλύτερο. Θα πρέπει γρήγορα να ξεκινήσουν τόσο οι μεταρρυθμίσεις στο κόμμα αλλά και να υπάρξει καθορισμός της στάσης απέναντι στην κυβέρνηση ως κόμμα σοβαρής αντιπολίτευσης μέσα στη βουλή.
Θα καταφέρει να κάνει τα λεγόμενα του πράξη ο νέος πρόεδρος; Θα δούμε πράγματι τη μεγάλη αλλαγή;