Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού ήθελε στις 26 Ιανουαρίου να υπάρχει νέα κυβέρνηση και πλέον αυτή να είναι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Πολλοί έσπευσαν να πουν πως δεν υπάρχει αριστερή κυβέρνηση λόγω της ύπαρξης των Αν.Ελλ., αλλά η παρουσία σε καίρια υπουργεία βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αναιρεί αμέσως αυτή την θέση. Η άμεση τοποθέτηση των υπουργών έδειξε ότι ο νικητής των εκλογών όχι απλά ήταν έτοιμος να κυβερνήσει, αλλά και να εφαρμόσει άμεσα τις προεκλογικές του εξαγγελίες.
Η κινδυνολογία της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προεκλογικά έδειξε πως δεν επηρέασε ιδιαίτερα τον ελληνικό λαό και οι πρώτες κινήσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως κυβέρνηση τον δικαιώνουν.
Η πρώτη κίνηση ήταν να περιοριστούν τα υπουργεία σε δέκα από δεκαοχτώ και να στελεχωθούν με άφθαρτα πρόσωπα με πολιτικό ήθος – με άτομα τα οποία έχουν εμπειρία στα ζητήματα που θα προκύψουν σε κάθε υπουργείο. Οι υπουργοί δεν θα είναι ανεξέλεγκτοι αλλά θα συνεδριάζουν μια φορά την βδομάδα για να χαράσσουν την πολιτική. Στρατηγική που δεν ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση παρόλο που οι υπουργοί της πήραν αποφάσεις που ζημίωσαν την πατρίδα.
Η δεύτερη κίνηση ήρθε από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο ο οποίος δήλωσε πως θα επαναπροσληφθούν τουλάχιστον 2.500 δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι απολύθηκαν αντισυνταγματικά.
Η τρίτη κίνηση ήρθε από το Υπουργείο Οικονομικών όπου η αναπληρωτής υπουργός Νάντια Βαλαβάνη ζήτησε την παραίτηση του διευθύνοντα συμβούλου και του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, ενός ταμείου που συνέβαλλε τα μέγιστα στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού.
Η κύρια κίνηση της νέας κυβέρνησης ωστόσο είναι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Μετά τα σχόλια που ακούστηκαν από τον κ. Σόιμπλε, ήρθε ο κ. Ντάισελμπλουμ στην χώρα μας για την ουσιαστικά πρώτη διαπραγμάτευση με τον νέο υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Ωστόσο, ο επικεφαλής του Eurogroup άκουσε κάτι το οποίο δεν είχε συνηθίσει να ακούει από τους Έλληνες συνομιλητές του και αυτό ήταν ότι πλέον η Ελληνική κυβέρνηση δεν θα διαπραγματεύεται με την Τρόικα. Ήρθε λοιπόν σε ρήξη με τον Έλληνα υπουργό η οποία θα δείξει που θα μας οδηγήσει. Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις δηλώσεις της για μείωση της λιτότητας στην χώρα και για αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών. Οι Ευρωπαίοι πρέπει πλέον να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν είναι το πειραματόζωο κανενός και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει σταθερή στις θέσεις τις χωρίς να κάνει πίσω βήματα. Η λιτότητα δεν έχει θέση πια στην χώρα μας. Έφυγε στις 25 του Γενάρη μαζί με αυτούς που έσπευσαν, ακόμα και τώρα που η Ελλάδα δείχνει ένα πιο σκληρό πρόσωπο, να υποστηρίξουν ξανά την λιτότητα ενώ είδαμε που μας οδήγησε.
Δεν ξέρουμε που θα μας οδηγήσουν οι διαπραγματεύσεις αυτές αλλά πλέον η χώρα μας φαίνεται για πρώτη φορά να μην είναι υποχείριο κανενός τεχνοκράτη που το μόνο που κοίταζε ήταν το προσωπικό του συμφέρον. Η πολιτική του μνημονίου ήταν ένα πείραμα και εμείς δυστυχώς διαδραματίζαμε τον χειρότερο ρόλο σε αυτή την ιστορία αλλά πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά. Η Ελλάδα έδειξε για πρώτη φορά τα δόντια της και ίσως να είπε και το πρώτο ΟΧΙ μετά από 75 χρόνια. Τότε ήταν οι Ιταλοί, τώρα είναι οι Γερμανοί και όσοι θέλουν την Ελλάδα υποχείριό τους. Αυτό το όχι ωστόσο πέρα από τους εταίρους έδειξε να ενοχλεί και την πρώην συγκυβέρνηση. Γιατί άραγε;