Όσο πλησιάζουμε στην ημέρα διεξαγωγής των εκλογών της εσωκομματικής κάλπης το ενδιαφέρον για το ποιος εκπρόσωπος είναι καταλληλότερος να σηκώσει το αντιπολιτευτικό βάρος διαρκώς ενισχύεται. Η τρίτη συνεχόμενη εκλογική νίκη του Αλ. Τσίπρα μέσα σε ένα χρόνο, παρά τις καταφανέστατες ελλείψεις και την αδυναμία τήρησης των προεκλογικών υποσχέσεων της αριστερής κυβέρνησης, είχε σαν αποτέλεσμα να βγουν στην επιφάνεια οι σοβαρές ανεπάρκειες τις οποίες το άλλοτε ισχυρό κόμμα της Ν.Δ. καλείται να αντιμετωπίσει. Καθίσταται συνεπώς αναντίρρητη ανάγκη μιας εκ θεμελίων ανασυγκρότησης των παρωχημένων κεντρικών δομών του κόμματος, ανασύνταξης της ιδεολογίας αλλά και εκκαθάρισης του ιδιοτελούς πολιτικού ανθρώπινου δυναμικού. Απαρχή τις υλοποίησης αυτών των βημάτων θα αποτελέσει δυνητικά η εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος. Το ερώτημα που τίθεται είναι βέβαια το εξής: Ποιος από τους υποψηφίους είναι καταλληλότερος να επανδρώσει ικανοποιητικά την θέση του αρχηγού και να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα εκ βαθέων προβλήματα της κεντροδεξιάς παράταξης;
Άδωνις Γεωργιάδης
O κ. Γεωργιάδης έχει καταστήσει κατ΄επανάληψη σαφείς τις συντηρητικές του απόψεις τόσο μέσω των δηλώσεων του όσο και μέσω της πολιτικής του πορείας της οποίας το ξεκίνημα τον βρίσκει μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του δεξιού Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑ.Ο.Σ). Στον κ. Γεωργιάδη αξίζει να αναγνωριστεί η σταθερότητα των απόψεων τις οποίες ο ίδιος πρεσβεύει με την επιφύλαξη βέβαια ότι το γεγονός αυτό ενδέχεται να μην προϋποθέτει προοδευτική ιδεολογική εξέλιξη. Για όσους δε υποστηρίζουν πως η Ν.Δ. προκειμένου να ανανεωθεί ριζικά και να επαναπροσελκύσει τους νέους ηλικιακά ψηφοφόρους της – μερίδα του πληθυσμού στην οποία παρουσιάζει το σοβαρότερο εκλογικό πλήγμα – οφείλει να προτάξει απόψεις που θα απηχούν κυρίως τον φιλελευθερισμό, η ψήφος στον κ. Γεωργιάδη δεν φαντάζει η καλύτερη επιλογή.
Aπόστολος Τζιτζικώστας
Την θέση του προέδρου την Ν.Δ. διεκδικεί και ο νυν Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο κ. Τζιτζικώστας έχει διατελέσει βουλευτής του κόμματος επί πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή. Με επιτυχημένη δράση στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο νεότερος ηλικιακά υποψήφιος πρόεδρος σε μια εποχή όπου το παλιό συνυφαίνεται με το φαύλο, φέρεται ικανός να δώσει στο κόμμα έναν αέρα ανανέωσης γυρίζοντας σελίδα και ακολουθώντας τον δρόμο που επιτάσσει η εξέλιξη της ελληνικής πραγματικότητας. Παρ’όλα αυτά, η εκλογή του κ. Τζιτζικώστα περικλείει τον κίνδυνο δημιουργίας ενός καθεστώτος δυαρχίας στο κόμμα όσον αφορά την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και παρουσία της Ν.Δ. Πως αποδίδεται πρακτικά ο ορισμος αυτός; Εφόσον ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν είναι εκλεγμένος Βουλευτής της παρούσας Βουλής μέχρι το 2019 και για όσο κατέχει την θέση του Περιφερειάρχη δεν έχει το δικαίωμα κατά το Σύνταγμα να εκπροσωπεί ως αρχηγός την παράταξη του στις μάχες του Κοινοβουλίου. Εντός των Κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων επομένως κατανάγκη θα αντικαθίσταται από έναν οποιονδήποτε βουλευτή της Ν.Δ. ο οποίος θα αποτελεί προσωπική επιλογή του ίδιου του κ. Τζιτζικώστα.
Βαγγέλης Μεϊμαράκης
Εν αντιθέσει με τους άλλους τρεις υποψηφίους ο κ. Μεϊμαράκης διατηρεί το πλεονέκτημα (κατά πολλούς μειονέκτημα) να έχει διατελέσει πρόεδρος έστω και μεταβατικός του κόμματος της Ν.Δ. Ο κ. Μεϊμαράκης κατόρθωσε μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα της θητείας του να επανενώσει την κατακερματισμένη Ν.Δ. χωρίς όμως να την συγκροτήσει σε δύναμη αντάξια να σταθεί με επάρκεια απέναντι στην εκλογική απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με ένα ανάλαφρο προφίλ και με μια επικοινωνιακή αμεσότητας έδωσε στην Ν.Δ. στοιχεία που η έλλειψή τους την κρατούσαν για αρκετά χρόνια σε απόσταση από τον λαό και τους απλούς πολίτες. Ποιος θα μπορέσει ωστόσο να εγγυηθεί πως με την εκλογή του στην προεδρία του κόμματος θα καταφέρει να εν τέλει να προάγει όσα δεν εφάρμοσε στη διάρκεια της βραχύχρονης θητείας του, δημιουργώντας εκ νέου ενα ισχυρό κόμμα ικανό όχι μόνο να αντιπολιτευτεί την Κυβέρνηση αλλά και να αξιώσει την πρωτοκαθεδρία στην επόμενη μάχη της κάλπης;
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος ο οποίος εξέφρασε και κοινοποίησε το ενδιαφέρον του για την θέση της προεδρίας του κόμματος. Με πολιτική εμπειρία η οποία ξεκινάει ήδη από το 2004 ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκπροσωπήσει την παράταξη του επάξια εντός και εκτός κοινοβουλίου. Ενδιαφερον παρουσιάζουν οι πολυετείς σπουδές του στο εξωτερικό καθώς και οι ρηξικέλευθες απόψεις του ως προς την ολική επαναδιοργανωση των κρατικών μηχανισμών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. προτάσει μια φιλελεύθερη οπτική την οποία εντάσσει στο ευρυτερο πλαίσιο της κεντροδεξιάς, δηλώνοντας πως επιθυμεί να διατηρήσει την θεμελιακή ιδεολογική βάση του κόμματος του. Ο ίδιος βρίσκεται δυστυχώς στην αμφιλεγόμενη θέση να ειναι μέλος μιας οικογένειας με ισχυρή παρουσία στην ελληνική πολιτική σκηνή. Καθως όμως η εκλογική πρόθεση των Ελλήνων έχει μεταβληθεί και ο λαός επιζητεί όλο και περισσότερο να αποτάξει την οικογενειοκρατία από το ευρύτερο κρατικό στερέωμα ο κ. Μητσοτάκης – κατά πολλούς αδίκως – συμμετέχει στην εκλογική αναμέτρηση με δεδομένο εκ των προτέρων πως το όνομά του πρόκειται να λειτουργήσει ανασταλτικά στην επιλογή των εκλογέων.
Παρά το γεγονός οτι έχουν ήδη παρέλθει αρκετές ημέρες από την οριστικοποίηση των υποψηφιοτήτων, δεν έχει διαφανεί προς ποια κατεύθυνση ρέπει η βούληση των ψηφοφόρων της Ν.Δ. Το μονο φυσικά που θα μπορούσε να υποστηριχθεί με βεβαιότητα ειναι πως ο λαός προκειμενου να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του προς την γαλάζια παράταξη την θέση του αρχηγού θα πρέπει να κατακτήσει εκείνος ο οποίος με το όραμα του και τις πράξεις του θα ειναι ικανός να ανανεώσει το κόμμα ριζικά, προβαίνοντας με καινοτόμες ιδέες σε ουσιαστικές και αναδιαρθρωτικες λύσεις.