Ένα από τα επόμενα μεγάλα πολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα θα είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι το Φεβρουάριο του 2015 θα πρέπει να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ήδη εδώ και καιρό έχει αρχίσει η ονοματολογία και πλέον έχει αρχίσει και το μέτρημα των δυνάμεων.
Φαίνεται πως οι ίδιοι οι υποψήφιοι θα έχουν μικρότερη σημασία από την πολιτική που θα εκπροσωπούν. Αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις των δυο μεγαλύτερων κομμάτων με τη Νέα Δημοκρατία να μιλάει για εξασφάλιση των απαραίτητων 180 ψήφων και το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να δηλώνει συνεχώς πως δεν θα υποστηρίξει την εκλογή οποιουδήποτε υποψηφίου αλλά θα οδηγήσει σε διάλυση της βουλής και εκλογές. Αντί τα κόμματα να προσπαθούν για την εξάλειψη αυτής της πόλωσης, φαίνεται πως προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτό το εξαιρετικά σημαντικό πολιτικό γεγονός για μικροκομματικούς σκοπούς. Μάλιστα έχουν αρχίσει να βγαίνουν σχέδια όπως η κήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών πριν την εκλογή του Προέδρου ώστε να αντιστραφούν οι ρόλοι και να είναι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αυτός που δεν θα μπορεί να βρει τους 180.
Επίσης σημαντικό στοιχείο για αυτή την εκλογή είναι το ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την συνταγματική αναθεώρηση, καθώς πιθανότατα ο ρόλος του θα είναι αρκετά περισσότερο από τυπικός και θα μοιάζει περισσότερο στο Σύνταγμα του 1975 (πριν δηλαδή την αναθεώρηση του 1986).
Επομένως η όποια συζήτηση για το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι μάλλον πρόωρη και σίγουρα χωρίς αρκετά στοιχεία. Παρ’ όλα αυτα έχει σίγουρα ενδιαφέρον με πρόσωπα όπως των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Σημίτη και Κώστα Καραμανλή να βρίσκονται πάντα στη λίστα. Αλλά και αρκετοί νυν και πρώην πρόεδροι κομμάτων όπως η Μαρία Δαμανάκη, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, και περισσότερο από κάθε άλλον ο Φώτης Κουβέλης έχουν ακουστεί αρκετά. Άλλα ονόματα που κατά καιρούς εμφανίζονται συμπεριλαμβάνουν τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Αλέκο Παπαδόπουλο, τον Νίκο Διαμαντούρο, την Ελένη Αρβελέρ, την Γιάννα Αγγελοπούλου και τελευταία τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, τον Δημήτρη Νανόπουλο και τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Για τους περισσότερους εξ αυτών δεν υπάρχει όντως πιθανότητα εκλογής (π.χ. ο Δημ. Αβραμόπουλος έχει πλέον επιλεγεί για τη θέση του επιτρόπου στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή), αλλά υπάρχουν και ονόματα όπως αυτό του Καραμανλή και του Κουβέλη που θεωρούνται “φαβορί”.
Κρίνοντας όμως από το πολιτικό σκηνικό και την προσωπικότητα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ίσως θα πρέπει να εξετάσουμε και το ενδεχόμενο εκλογής κάποιου λιγότερου “δυνατού” πολιτικού ως πιο πιθανό, καθώς σε πέντε χρόνια ο νυν πρωθυπουργός ίσως να θέλει να μεταπηδήσει σε μια άλλη θέση που φαίνεται πως θα έχει και περισσότερες αρμοδιότητες.
Σίγουρα πάντως είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε “προβλέψεις” για το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ακόμα περισσότερο για το ποιο κόμμα θα ευνοηθεί από αυτή τη διαδικασία.