Πολλές κυβερνήσεις κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιήσει τον όρο ανάπτυξη ωστόσο δίνοντας η καθεμία τη δική της χροιά και τη δική της σημασία σε αυτόν τον όρο. Εδώ και ένα μήνα περίπου με αφορμή τα μέτρα τα οποία ζητούν οι εταίροι μας από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να δοθεί το πακέτο στήριξης βλέπουμε τον όρο αυτό να γίνεται “καραμέλα” στα στόματα πολλών και φυσικά πάντα υπό διαφορετικό πρίσμα από τον καθένα.
Είναι, όμως, δυνατόν να έρθει η ανάπτυξη; Πώς θα έρθει η ανάπτυξη; Ποιά μέτρα πρέπει να παρθούν προκειμένου αυτό το “όνειρο” να γίνει πραγματικότητα; Έχει σημασία η εικόνα της χώρας μας στον έξω κόσμο;
Όλα αυτά και άλλα πολλά είναι ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν προκειμένου να δημιουργηθεί μία γενική εικόνα του όρου ανάπτυξη, και πώς αυτή θα περάσει από τη θεωρία στην πράξη.
Σε μία χώρα όπως είναι η Ελλάδα με τον τουρισμό κάθε χρόνο να ανεβαίνει και έχοντας να αξιοποιήσει και άλλους κλάδους όπως είναι τα ναυτιλιακά και η γεωργία δεν είναι δυνατόν να μη μιλάμε για δυνατότητες ανάπτυξης. Αυτό το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξη στην χώρας μας είναι οι λάθος πρακτικές και οι λάθος πολιτικές των κυβερνήσεων.
Δεν είναι δυνατό κάθε νέα κυβέρνηση που ανεβαίνει το πρώτο πράγμα που να συζητά να είναι η αύξηση του ΦΠΑ σε κάποιους κλάδους ή και σε όλους ή μείωση των συντελεστών σε δύο ή σε τρεις κατηγορίες ή γενικά αλλαγή του φορολογικού. Πώς είναι δυνατόν ένας ιδιώτης να έρθει να δώσει τα χρήματα του για επενδύσεις σε μια χώρα, από τη στιγμή που δεν είναι σίγουρος χρόνο με το χρόνο τι συντελεστές ΦΠΑ θα υπάρχουν και τι φόρο θα πληρώνει στο κράτος;
Από την άλλη πλευρά σαν κράτος ζητάμε ανάπτυξη ωστόσο δεν θέλουμε αποκρατικοποιήσεις. Πώς είναι δυνατόν ένα κράτος με ένα τόσο μεγάλο χρέος να μπορεί όχι μόνο να καλύπτει τις ανάγκες του αλλά και να βάζει στην άκρη χρήματα για επενδύσεις; Γιατί να μην παραχωρούμε σε ιδιώτες – στην αντικειμενική τους αξία πάντα – περιουσία του δημοσίου η οποία δεν αξιοποιείται από πουθενά αλλά αντιθέτως αποτελεί “βάρος” με έξοδα για συντήρηση και καθόλου έσοδα.
Τέλος θα αναρωτιόταν κάποιος αν παίζει ρόλο η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό προκειμένου να έρθει η ανάπτυξη στη χώρα; Η απάντηση είναι φυσικά και ναι. Πώς θα έρθει κάποιος από μία ξένη χώρα ή η ίδια η χώρα να επενδύσει στην Ελλάδα από τη στιγμή που δεν υπάρχει καλή συνεργασία και δεν υπάρχει στήριξη από το εξωτερικό; Πώς θα είναι σίγουρος/η ότι θα πάρει πίσω τα χρήματα τα οποία επένδυσε μαζί με ένα σεβαστό ποσοστό κέρδους;
Εν κατακλείδι λοιπόν βλέπουμε ότι το κομμάτι της ανάπτυξης είναι ένα πολύπλευρο ζήτημα. Αποτελείται από πολλές μεταβλητές προκειμένου να φτάσει στο τελικό του στάδιο. Βέβαια πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες προϋποθέσεις που να ευνοούν την ανάπτυξη να πετύχει τον στόχο της. Δεν φτάνει να επενδύσει κάποιος, το θέμα είναι να έχει όφελος και ο ίδιος αλλά και η χώρα στην οποία επενδύει. Είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά από την κάθε κυβέρνηση.
Τουλάχιστον ας υπάρξει συνεργασία για αυτό το κομμάτι προκειμένου να υπάρξουν και τα αναμενόμενα αποτελέσματα.